Вдигнахме завесите за Световен театър в София 2024

Необичайният моноспектакъл на Ласло Гьондор „Моят славен живот с баба“ откри тазгодишното издание на платформата Световен театър в София. Той пристигна в столицата малко след участие на Международната театрална олимпиада в Париж и чрез умела игра на сцената, както и с аудио и видео записи ни представи трогателен разказ за сближаването и взаимното опознаване на режисьора и изпълнителя Ласло Гьондор и неговата 97-годишна баба, преживяла Холокоста и комунизма. Само за няколко месеца спектакълът е изигран 48 пъти на пълни салони в Центъра за съвременни изкуства „Трафо“ в Будапеща, 13 пъти на местни и чуждестранни фестивали и е отличен с редица национални награди за най-добро независимо представление в Унгария.

Програмата на платформата продължава на 7 юни с фантастичния Едуардо Гереро и неговия нов авторски фламенко спектакъл „Морски фар“. Вдъхновен от поетичния образ на фара, заедно с музиканти и певци той ще ни зашемети с различни стилове на бурно развиващия се испански танц.

 

DUBAI, 18 January 2022. Eduardo Guerrero’s flamenco performance at Dubai Millennium Amphitheatre, Expo 2020 Dubai. (Photo by Suneesh Sudhakaran/Expo 2020 Dubai)

DUBAI, 18 January 2022. Eduardo Guerrero’s flamenco performance at Dubai Millennium Amphitheatre, Expo 2020 Dubai. (Photo by Suneesh Sudhakaran/Expo 2020 Dubai)

На 3 юни стартира дигиталната фестивална програма с онлайн стрийминг на успешния спектакъл на Галин Стоев Стоев „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво, реализиран в театъра в Тулуза. Можете да го гледате ТУК  от 3 юни, 19 ч. до 6 юни, 19 ч. Той предлага съвременен прочит на класическата френска комедия от 1723 г., съотнесен към една от дискусионните теми на днешното време – постистината. Спектакълът е с номинация за наградата на френските театрални критици 2020 г. за спектакъл на годината, за сценография (Албан Хо Ван), за театрално откритие (за изпълненията на Мод Грипон и Тибо Прижон) и за най-добра актриса (Мелоди Ришар).

 

"Двойното непостоянство"

„Двойното непостоянство“

Щафетата в дигиталната програма се поема на 4 юни, когато от 19 ч. ТУК стартира стрийминг на знаменития спектакъл „Чайка“ от А. П. Чехов на една от големите фигури на съвременния европейски театър – Оскарас Коршуновас и неговия театър ОКТ/ Градски театър – Вилнюс, Литва. Тя е създадена в лабораторното студио на театъра и изгражда общо интимно пространство между актьори и зрители. Платформата ще закрие на 9 юли с представяне на живо, на сцената на Народния театър на негова интерпретация на „Отело“ от Уилям Шекспир, в която майсторски се оглежда съвременният свят и неговите противоречия.

Онлайн излъчванията в дигиталната програма са със свободен достъп на територията на България за 72 часа. Спектаклите са със субтитри на български, а „Чайка“ – и на английски език. 

Следете актуална информация за програмата на Световен театър в София на нашия сайт, блог и в социалните ни канали.

Билети за всички заглавия можете да намерите на касите и сайтовете на театрите – домакини.

Пожелаваме ви вълнуващи театрални срещи!

 

 

WordPress Image Lightbox