Радваме се да ви съобщим за новия пилотен проект на фондация „Виа Фест“ – „Дигитален портал Виа Фест. Провокиран от пандемията от Covid-19, неговата цел е да запази връзка на зрителите с постиженията на световната сцена и да представи водещи тенденции в съвременните изпълнителски изкуства. Фокусът на програмата са хибридните сценични форми: съчетанието между театър и нови технологии; между театър, танц и музика; съвременни интерпретации на балетна и драматургична класика и др.

От началото на април всеки уикенд ще имате възможността да гледате общо шест спектакъла на водещи компании и артисти. Излъчванията ще бъдат достъпни от страницата на всяко от заглавията в секцията Програма на територията на страната за 72 часа. Всички спектакли са със субтитри на български език. Те ще бъдат съпроводени с допълнителни материали, разказващи за представяните творци и тяхната работа.

Програмата започва на 2 април от 19:00 ч. с излъчване на „Кинематика“ на френския мултидисциплинарен артист Адриен Мондо и на неговата компания в сферата на дигиталните и изпълнителските изкуства „Адриен М & Клер Б“. През 2018 г. тя гостува на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и на Световен театър в София с танцовата инсталация „Хаканаи“. „Кинематика“ обединява цирк, театър, танц и видео. Изпълнителите жонглират, танцуват и взаимодействат с виртуални изображения – част от изменчиви 3D пейзажи.

На 16 април стартира излъчването на спектакъла „Жизел“ на Английския национален балет в съвременната интерпретация на световноизвестния британски хореограф Акрам Кан, а в главната роля е Тамара Рохо – артистичен директор и прима на балета. На 23 април предстои кратък филм, проследяващ протичането на имерсивната театрална инсталация „Наследство. Пиеси без хора“ на Щефан Кеги от знаковия за съвременния немски театър колектив „Римини Протокол“ и Доминик Юбер. От 7 май за 72 часа зрителите ще могат да се запознаят с виталния и същевременно меланхоличен стил на белгийския хореограф Ален Плател в неговия спектакъл „Ходом, марш!“. Той го създава през 2015 г. заедно с режисьора Франк Ван Леке и музиканта Стивън Прегелс като експлозивна комбинация от театър, танц и концерт на фанфарен оркестър.

Тук можете да научите повече за тези и бъдещи заглавия в програмата и да следите актуална информация за онлайн излъчванията на спектаклите.

Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“

WordPress Image Lightbox