Закрихме официалната програма на Международния театрален фестивал „Варненско лято“

Фестивалът продължава в интернет с онлайн излъчвания на отбрани чуждестранни театрални спектакли и със специалното гостуване на 23 юли на музикално-театралната продукция „Адска комедия“ с участието на Джон Малкович.

На 10 юни с наелектризиращия фламенко спектакъл „Страст“ на „Фламенко Балет Барселона“ се сложи финала на официалната програма на 31-вия международен театрален фестивал „Варненско лято“. В зала 1 на Фестивалния конгресен център музикантите от испанската компания включиха в своя спектакъл, миксиращ традиционно фламенко с различни музикални и танцови стилове, изпълнения и намиращия се в нея органов инструмент.

008-2023.06.10

Фламенко Балет Барселона с изпълнение на органовия инструмент във ФКЦ – Варна

С овации на крака публиката изпрати тазгодишното издание, което представи над 30 събития – спектакли, концерти, международна конференция, уъркшоп и професионални срещи. Благодарим на нашите зрители и партньори, че бяха с нас и тази година!

На блога на фестивала varnatheatrefest.viafest.org можете да прочетете отзиви за неговите събития от български и международни гости, както и интервюта с актьори и режисьори, участвали в спектакли от неговата програма.

Фестивалът обаче продължава с дигитална програма със свободен достъп на неговия сайт на viafest.org. От нея може още да се види знаковия спектакъл Крал Юбю“ на театралния тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод от Обединеното кралство. Те поставят знаменитата пиеса на Алфред Жари през 2015 г. във Франция и спектакълът постига широк отзвук, като се представя на водещи театрални форуми и сцени в Европа и в САЩ.

ubu_roi_gall_4

„Крал Юбю“

В него те предлагат един необичаен прочит на пиесата, в която авторът пародира сериозността на великите трагедии на Шекспир и техните обсебени от властта герои като Макбет и Крал Лир. „Жари казва, че „Крал Юбю“ е за неговия стар учител, когото той мразел и когото със своите съученици подигравателно наричали „Юбю“… В хода на репетициите пред нас изплува образът на едно разпадащо се семейство: Майка Юбю, Татко Юбю и техният син, самият Жари. Нашият спектакъл по „Крал Юбю“ до голяма степен проследява субективните преживявания на този тийнейджър и скача между два свята – от привидно благонравния буржоазен френски апартамент в касапницата от света на Юбю“, споделя режисьорът. Запис на спектакъла с превод на български език е достъпен за 72 часа от 17 юни, 19:00 ч., до 20 юни, 19:00 ч. на viafest.org, малко след гостуването в Световен театър в София на най-новата продукция на Деклан Донелан и Ник Ормерод„Животът е сън“ с Националната компания за класически театър в Мадрид. Очакваме ги на 15 юни от 19:00 ч. на сцената на Народния театър.

Дигиталната програма продължава с две продукции на театър „Мадач“ в Будапеща, който по време на ковид пандемията се специализира в създаване на филмирани спектакли, предназначени за излъчване онлайн. Всички те са посветени на живота на международно признати унгарски личности от света на литературата. Така на 20 юни от 19 ч. стартира излъчването на спектакъла „Мирис на човек“, драматизирана адаптация на едноименния роман от Ерньо Сеп.

"Терцет"

„Терцет“

А от 19:00 ч. на 21 юни може да се гледа и спектакълът „Терцет – женита на Жигмонд Морич“ по пиесата на Андраш Форгач за легендарната и трагична история на унгарския писател Жигмонд Морич (1879–1942) и жените, които е обичал. И двете излъчвания са достъпни за по 72 часа онлайн с любезното партньорство на Унгарския културен институт в София.

На 23 юли от 19:30 ч. във зала 1 на Фестивалния конгресен център ви очакваме за спектакъла „Адска комедия – признанията на един сериен убиец“ с автор и режисьор Михаел Щурмингер, основателя на оркестъра за класическа музика „Виенска академия“. На сцената заедно с прочутия актьор Джон Малкович ще излязат също широко известните сопрано певици Чен Райс и Сузане Лангбайн, а диригент на оркестъра ще е познатият на варненската публика Мартин Хазелбьок.

"Адска комедия"

„Адска комедия“

Спектакълът се основава на документалната история за серийния убиец на жени Джак Унтервегер и надниква дълбоко в противоречията на човешката природа. Събитието е част от програма „Интермецо“ съвместно с международния музикален фестивал „Варненско лято“ и се осъществява с подкрепата на Министерството на културата и посолството на САЩ в България.

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2023 се организира от Фондация „Виа Фест“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на Община Варна чрез  Фонд „Култура“, на Национален фонд „Култура“, както и на Първа инвестиционна банка. Партньори на фестивала са фондация „Арт Офис“ и фондация „Хомо Луденс“. Сцени-домакини на фестивала са ТМПЦ – Варна / ДТ „Стоян Бъчваров“, Държавен куклен театър – Варна, Фестивален и конгресен център – Варна, Градска художествена галерия „Борис Георгиев“, Културен център „Ребонкърс“ и Археологическия музей.

 

 

 

WordPress Image Lightbox