Между 25 ноември и 6 декември най-голямото театрално събитие в България се случи за първи път изцяло в интернет в отговор на световната пандемична обстановка. Неговата дигитална селекция представи 10 значими творчески фигури от най-новата история на съвременния театър и танц. Фестивалната програма включи още много онлайн събития със специални видео материали, посветени на българския театър.

С дигиталното издание на театралния фестивал „Варненско лято“ сценичните изкуства влязоха в домовете на хиляди онлайн зрители от България и различни точки на Европа и света. Всички събития в него имат над 32 хиляди посещения на нашата уебстраница, а дигиталната селекция е привлякла повече от 4 хиляди напълно нови потребители.

Много от специално изготвените видео материали от фестивалната програма остават достъпни без ограничения на сайта на фестивала и на фестивалния Ютюб канал. От 6 декември сред тях е и заключителната фестивална дискусия „Пространствата на театъра“, в която театрални специалисти и творци дискутират все по-разширяващия се спектър от пространства, в които се случва съвременният театър, като към тях вече се присъедиха интернет пространството и личният компютър.

На 6 декември бе премиерата и на специалното видео „Поглед към себе си“, в което известните актьори Цветана Манева, Валентин Ганев, Лилия Маравиля и Атанас Атанасов споделят своите размисли за актьорската професия.

С възможност за неограничен достъп са още видео материалите, които изготвихме специално за дигиталното фестивално издание – въведенията към всеки спектакъл от фестивалната програма, поредицата видео портрети „МТФ представя…“ за Театрална работилница „Сфумато“, Възкресия Вихърова, Явор Гърдев, Галин Стоев и Венелин Шурелов, както и видео представянията на нови книги за театър. На фестивалния блог можете да прочетете различни интересни статии, рецензии, интервюта и отзиви за заглавията от фестивалната програма, които продължаваме да получаваме.

Дигиталното издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2020 се осъществи с подкрепата на Община Варна и на Министерството на културата.

Бъдете здрави!

WordPress Image Lightbox