Начало на дигиталната програма на viafest.org

На 3 юни с излъчване на френския спектакъл върху „Двойното непостоянство“ от Пиер дьо Мариво на режисьора Галин Стоев от 19 ч. започва дигиталната програма, представена в рамките на Световен театър в София и Международния театрален фестивал „Варненско лято“. Тя включва стрийминг за ограничен период от време и със свободен достъп на по-ранни продукции както на Галин Стоев, така и на един от знаковите режисьори на европейската сцена днес – литовеца Оскарас Коршуновас, когото представяме със знаковата му постановка „Чайка“.  Техни по-нови постановки са част от тазгодишния афиш на двата фестивала.

Ето как можете гледате излъчванията.

За да можете да гледате излъчванията на спектаклите, ви е нужна добра интернет връзка. Директен достъп до стрийминга имате през нашия ДИГИТАЛЕН ПОРТАЛ. Под всяко заглавие са посочени началният и крайният час на онлайн излъчването. В този период на съответната страница на всяко представление ще ви очаква прозорец с видеото, което трябва само да пуснете. Субтитрите са вградени и тръгват автоматично. Ако желаете да гледате на цял екран, натиснете клавиш F от клавиатурата (за връщане го натиснете отново) или използвайте бутона в самия прозорец горе вдясно. Достъпът до излъчванията е безплатен. Дигиталната програма е достъпна единствено на територията на България. Спектаклите се излъчват на оригинален език и със субтитри на български, а „Чайка“ – и на английски език.

Програма

от 3 юни 19:00 ч. до 6 юни 19:00 ч.

ThéâtredelaCité – Национален драматичен център Тулуза, Франция

ДВОЙНОТО НЕПОСТОЯНСТВО

от Пиер дьо Мариво

Режисьор: Галин Стоев 

По повод участието в програмата на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ 2024  на режисьора Галин Стоев със спектакъла „Хага“, представяме негова по-ранна постановка – „Двойното непостоянство“, реализирана на сцената на градския театър в Тулуза през 2019 г. В нея той предлага съвременен прочит на класическата комедия на Пиер дьо Мариво от 1723 г.

Номинация за наградата на френските театрални критици 2020 г. за спектакъл на годината, за сценография (Албан Хо Ван), за театрално откритие (за изпълненията на Мод Грипон и Тибо Прижон) и за най-добра актриса (Мелоди Ричард).

На френски със субтитри на български.

от 4 юни 19:00 ч. до 7 юни 19:00 ч.

OKT/ Градски театър Вилнюс – Литва

ЧАЙКА от А. П. Чехов

Режисьор: Оскарас Коршуновас

Във връзка с гостуването на спектакъла „Отело“ на високо признатия литовски режисьор Оскарас Коршуновас на платформата „Световен театър в София“, представяме под формата на онлайн излъчване и неговата знакова постановка „Чайка“ от А. П. Чехов. Тя е създадена в лабораторното студио на театъра му OKT и изгражда общо интимно пространство между актьори и зрители. Самата „Чайка“ е пиеса за театъра, изкуството и твореца, която дълбоко навлиза в човешката душа.

На литовски със субтитри на български и английски.

WordPress Image Lightbox