Премиерен спектакъл в София кани на сценично пътешествие в близкия космос

Музикално-сценичното събитие „КАСТОР. Портрети на неизвестното“ на едни от най-интересните артисти на българската сцена отправя поглед към бъдещето дни преди Новата година.

Композиторът Петър Дундаков, режисьорът Явор Гърдев и сценографът Венелин Шурелов се обединяват в музикално-драматичния и визуален пърформанс „КАСТОР. Портрети на неизвестното“, чиято софийска премиера ще се състои на 29 и 30 декември в Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Спектакълът се превърна в едно от събитията на миналата година, когато негова работна версия беше представена под открито небе на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и донесе номинация за наградата „Икар“ на Явор Гърдев този път в новата му роля на автор на текста „Кастор“. Тук той изненадва със съчетаването на стриктно документална основа, преминаваща постепенно в мистификация с научно-фантастичен характер, отиваща далеч напред във времето.

„Времевият период, който нашият сюжет обхваща, е от 231 години, а изходното му събитие е онази пресконференция през 2016 г., на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер обявиха, че ще инвестират огромни средства в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораб“ – разказва Явор Гърдев. –„Като започнах да изследвам темата, ми стана ясно колко далеч е още човечеството от „покоряването“ на космоса и колко смехотворни все още са технологиите, с които разполагаме за тази цел. Мисълта на какво невероятно изпитание би бил подложен човекът, за да постигне дори една неимоверно скромна мечта в овладяването на близкия космос, застана в центъра на историята на Кастор Пек.“ Кастор е обитател на пуста колония на екзопланета в най-близкия космос. Той започва да получава съобщения от самия себе си с указания как да предотврати предстоящата си смърт и постепенно пътуването му в космоса се превръща в пътуване из дебрите на собствената му личност.

Сцена от представянето във Варна, в двора на Археологическия музей, МТФ "Варненско лято" 2021. Снимка: Росен Донев

Сцена от представянето на работна версия на спектакъла във Варна, в двора на Археологическия музей, МТФ „Варненско лято“ 2021. Снимка: Росен Донев

Обединяването на театрална изразност със съвременна опера в общ спектакъл е по идея на Петър Дундаков. Първоначално проектът възниква именно като музикална композиция. „Този проект започна за мен през 2019 г., когато написах „Портрет на неизвестното“ – музикално произведение за сопрано, пиано и класическа перкусия“ – споделя композиторът. – „Вдъхновението дойде от рефлексията ми върху времето, в което живеем, и перцепцията за бъдеще. Светът днес изглежда все по-контролируем, а това, което започва да липсва в него, е непознатото, неизвестното. Все по-малко сме изкушени от него,  независимо че то непрекъснато ни напомня за себе си. Това беше първоначалният ми размисъл и вдъхновение за създаването на музикалното произведение – диалектиката между прогреса и непознатото.“

Визуалната и пространствената среда на спектакъла е дело на мултидисциплинарния артист и сценограф Венелин Шурелов, който също силно се интересува от космоса („Ротор“) и футуристиката („Man Ex Machina“).

В дебрите на неизвестното ще ни поведат изтъкнатите музиканти Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии) и Маргарита Илиева (роял), а в ролята на Кастор влиза Иван Бърнев, който наскоро се завърна триумфално от Мадрид с поредна награда за негова роля в киното.

Гледайте „КАСТОР. Портрети на неизвестното“ на 29 декември от 20:00 ч. и на 30 декември от 18:00 ч. и от 21:00 ч. в „Топлоцентрала“, ул. „Емил Берсински“ 5 (Южен парк II). Билети на касата на „Топлоцентрала“ всеки ден след 16:00 ч. и онлайн на toplocentrala.bg.

Продукцията се разпространява от Сдружение „Антракт“ с подкрепата на Столична програма „Култура“.

 

WordPress Image Lightbox