Композиторът Петър Дундаков, режисьорът Явор Гърдев и сценографът Венелин Шурелов се обединяват за първи път в музикално-драматичния и визуален пърформанс „Портрети на неизвестното“, чиято премиера очакваме на 10 и 12 юли от 21:15 ч. в Археологическия музей във Варна. Спектакълът е продукция на международния театрален фестивал „Варненско лято“ и се представя в рамките на програмата „Интермецо“ съвместно с варненския музикален фестивал.

Спектакълът е по идея на Петър Дундаков, който разказва: „Този проект започна за мен през 2019 г., когато написах „Портрет на неизвестното“ – музикално произведение за сопрано, пиано и класическа перкусия. Направих и либретото в него. Вдъхновението дойде от рефлексията ми върху времето, в което живеем, и перцепцията за бъдеще. Светът днес изглежда все по-контролируем, а това, което започва да липсва в него, е непознатото, неизвестното. Все по-малко сме изкушени от него,  независимо че то непрекъснато ни напомня за себе си. Това беше първичният ми размисъл и  вдъхновение за създаването на музикалното произведение – диалектиката между прогреса и непознатото“.

Композиторът кани Явор Гърдев да напише драматургичен текст и да е режисьор на спектакъла. „Времевият период, който нашият сюжет обхваща, е от 231 години, а изходното му събитие е онази пресконференция през 2016 г., на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер обявиха, че ще инвестират огромни средства в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораб… Веднага ти става ясно колко далеч е човечеството от „покоряването“ на космоса и колко смехотворни са технологиите, с които разполагаме в момента. Мисълта на какво невероятно изпитание би бил подложен човека, за да постигне дори тази неимоверно скромна мечта, застана в центъра на историята на Кастор Пек.“

IMG_8137

В спектакъла Кастор е обитател на пуста колония на екзопланета в близкия космос. Той получава съобщение от самия себе си с точни указания как да предотврати предстоящата си смърт. Изправен пред бездната на неизвестното си бъдеще, Кастор започва да разследва също толкова неизвестното си минало, което поставя на изпитание неговата идентичност и го подмамва в дебрите на собствената му личност. В ролята на Кастор ще видим Иван Бърнев. Визуалната среда е изградена от Венелин Шурелов, а на сцената ще излязат още певицата Ина Кънчева, изключително сопрано, Василена Серафимова – голяма българска перкусионистка, която живее и работи във Франция, както и впечатляващата млада пианистка Маргарита Илиева.

Билети за спектакъла могат да се закупят на касите на Драматичния театър и Фестивалния и конгресен център – Варна, както и онлайн тук.

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата.

 

 

 

WordPress Image Lightbox