ОТВОРЕНА ПОКАНА

за млади актьори, режисьори, студенти от областта на театъра и изкуствата, млади професионалисти от театралните, литературните, изследователските и преводаческите среди, както и студенти от други области на изкуството с интерес към творчеството на Хайнер Мюлер

 

Уъркшоп по

ХАМЛЕТМАШИНА

на Хайнер Мюлер

16 – 20 юни 2022 г.

Гьоте-Институт София

в сътрудничество с Фондация „Виа Фест“ и Международното общество на Хайнер Мюлер в Берлин

Моята драма, ако още може да се състои, би се състояла по време на въстанието. Въстанието започва като разходка… Моето място, ако моята драма може още да се състои, би било от двете страни на фронта, между фронтовете, отгоре…

(„Хамлетмашина“, Хайнер Мюлер, прев. Боян Иванов)

 

Хайнер Мюлер (1929-1995) e най-влиятелният немски драматург през втората половина на ХХ в. Никой друг немски драматург след Брехт (1898–1956) не е достигал подобен статут в световния театър. Хайнер Мюлер отразява в своите текстове, по-радикално от всеки друг писател, динамиката на жестокостта в историята на миналия век.

През лятото на 1977 г. Хайнер Мюлер пише „Хамлетмашина“ в София. Отказвайки се от първоначалния си план за самостоятелно произведение по Хамлет, той съкращава събрания материал, докато превежда Шекспировия „Хамлет“, в кратък фрагментарно–ритмичен, суров поетично–прозаичен текст. Тази монолитна структура се занимава с централни мотиви и образи от „Хамлет” и съчетава асоциативни части от текста с исторически събития. Оттогава фигурата на Хамлет се превръща в инструмент за Хайнер Мюлер, с който той разсъждава постоянно за текущите политически констелации.

Уъркшопът ще се проведе на английски език от Клаудия Рушковски (автор, куратор, драматург), Международно общество „Хайнер Мюлер“.

Максимален брой участници: 20 човека.

Изисквания:

Владеене на английски език

Познаване на „Хамлетмашина“ на Хайнер Мюлер

Познаване на „Хамлет“ на Шекспир

 

Уоркшопът ще се проведе присъствено (четене/видео примери/дискусии/представяне) и в пет практически работни групи във връзка с петте „сцени“ на „Хамлетмашина“.

Кандидатствайте с име, възраст, сфера на обучение/квалификация и кратък свободен текст в няколко реда за Вашия специален интерес към уъркшопа.

Краен срок за кандидатстване: 30 април

Моля, изпратете Вашата кандидатура на английски език на имейл адрес: miroslav.hristov@goethe.de

Събитието е в сътрудничество с Фондация „Виа Фест“ и Международно общество „Хайнер Мюлер“ в Берлин.

WordPress Image Lightbox