От 2007 г. платформата приобщава столичната публика към значими събития от съвременния театър.

Тази година „Световен театър в София“ отброява своето петнадесето издание. Събитието стартира през 2007 г. като столична платформа за представяне на международни продукции в съвременните сценични форми и от самото начало тя получи подкрепата на Столичната община. Благодарение на това „Световен театър в София“ се установи и придоби ключово място в Календара на културните събития на Столична община.

За 15 години платформата „Световен театър в София“ представи 66 събития, от които 54 продукции на театрални и танцови творци от над 20 държави от Европа, Северна Америка и Азия. Тук гостуваха спектакли на световни режисьори като Питър Брук, Деклан Донелан, Оскарас Коршуновас, Ромео Кастелучи, Йерней Лоренци, Йохан Симонс и Виктор Бодо, на именити съвременни хореографи като Джонатан Бъроуз, Раймунд Хог, Мари Шуинар и Ян Фабър, на новатори като „Римини Протокол“, “Forced Entertainment” и редица други.

Платформата се стреми да носи усещането за принадлежност към глобалните театрални аудитории и събития, възползвайки се и от нови начини за представяне на сценични изкуства. От 2011 г. досега тя е показала 11 кинопрожекции на театрални спектакли на водещи творци от Обединеното кралство и Русия, благодарение на платформите NT Live и Stage Russia. През 2020 г. стартират и специални дигитални излъчвания онлайн на знакови продукции от световната сцена.

Надяваме се следващите издания на „Световен театър в София“ да продължават да вълнуват публиката ни, да я приобщават, да изграждат интерес у нея към театъра и да разкриват нови територии на въображението.

Благодарим на всички наши партньори и сътрудници през годините и ви очакваме за нови срещи със Световен театър в София!

Отбелязваме 15-годишния юбилей на платформата с панорама от снимки и отзиви през годините.

WordPress Image Lightbox