Един от най-големите гласове в поп музиката Лиса Джерард от дуото Dead Can Dance и хор Мистерията на българските гласове пристигнаха във Варна по покана на Програма „Интермецо“ – съвместна инициатива на музикалния и на театралния фестивали „Варненско лято“. На 12 юни те ще изнесат съвместен концерт „БууЧииМиш“, с който ще представят едноименния съвместен албум. Концертът ще бъде в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Това е първото гостуване на Лиса Джерард във Варна. Носителката на наградата „Златен глобус“ за музика (за музиката към филма „Гладиатор“, създадена съвместно с композитора Ханс Цимер) е специален гост на хора в новия му албум „БууЧииМиш“. Албумът излезе официално в цял свят на 25 май с продуцент Шуберт Мюзик Пъблишинг.

Вокалният ансамбъл Мистерията на българските гласове издаде новия си студиен албум след повече от 20 години през май 2018 г. В “BooCheeMish” хорът, носител на наградата „Грами“, изпълнява заедно с Лиса Джерард някои от композициите, като по този начин се обединяват изключителни гласове в света на музиката. Лиса Джерард често споменава за влиянието, което хорът е имал върху развитието на техниката на нейното пеене, когато открива музиката им в началото на 1980-те.

Албумът успешно свърза българския фолклор с други традиции и култури, като успява да запази и уникалната идентичност на техните гласове, вокални стилове и техники на изпълнителките, дори когато ги съюзява с акустичен акомпанимент като на струнни инструменти и различни видове перкусии, включително бийтбокс.

Концертът ще представи албума, който съдържа оригинални композиции и преработки на фолклорни мелодии, създадени от композиторите Петър Дундаков, Лиса Джерард и Джулс Максуел. В него участват още световният шампион по бийтбокс – SkilleR и немският перкусионист Давид Кукерман. С неповторимо присъствие са и българските музиканти Владимир Владимиров – китара, Христина Белева – гъдулка, Костадин Генчев – кавал и  Георги Дончев  – контрабас и струнен оркестър с музиканти от Варна. „Мисля, че този проект се превърна в истинска Мистерия на гласовете, носи невероятна енергия и сила и сякаш надскача невидими граници“, споделя композиторът Петър Дундаков.

Програма „Интермецо“ е съвместна инициатива на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ и Международния музикален фестивал „Варненско лято“ . Тя се осъществява с подкрепата на Община Варна и Фондация „Америка за България“.