2015 Cinema City /Mall of Sofia/ | 21 октомври , 19.30 ч.
ЛУЛУ
FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BB%D1%83%D0%BB%D1%83/
TWITTER
НОВА ПРОДУКЦИЯ НА МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА НА ЖИВО

ЛУЛУ

от Албан Берг
диригент: Джеймс Ливайн
постановка: Уилям Кентридж
асистент-режисьор: Лук Де Вит
дизайнер-прожекция: Катерин Мейбърг
сценограф: Сабин Тьонисен
костюми: Грета Гоира
осветление: Урс Шьонебаум

участват:
Марлис Петерсен (Лулу), Сюзън Греъм (графиня Гешвиц), Даниел Брена (Алва), Пол Гроувс (художникът/африканкия принц), Йохан Ройтер (Д-р Шьон/Джак Изкормвача), Франц Грундхебер (Шиголх)


(с два  антракта)

Уилям Кентридж се завръща в Метрополитън с нова продукция след сензационната си постановка на „Нос” от Шостакович през 2010 г. Иновативният визуален артист представя шокиращия шедьовър на Албан Берг по едноименната пиеса на Франк Ведекинд за една сексуално неустоима млада жена с необуздано поведение, водеща до гибел съблазнените от чара й. Джеймс Ливайн отново дирижира операта, с която най-често е свързван – той ръководи 30 от изпълненията на „Лулу“ в Метрополитън, включително и премиерата през 1977 г. Марлис Петерсен интерпретира главната роля, за която е получавала много овации, наравно със Сюзън Греъм като графиня Гешвиц, една от обожателките на Лулу. Даниел Брена, Пол Гроувс, Джон Ройтер и Франц Грундхебер са сред мъжете – жертви на нейния чар.

„Лулу“ е смятана за най-важната, същевременно с печална слава, музикално-сценична творба на ХХ век. Албан Берг развива в партитурата си от 1928 г. 12-тоновата система (додекафония), чиято основа е поставена от учителя му Арнолд Шонберг, но по начин, който я прави приемлива за по-широка публика. Той умира през 1935 г., преди да завърши третото действие и първата премиера операта през 1937 г. в Цюрих е всъщност изпълнение на фрагмент от творбата с добавена инструментална част и пантомима. Правят се опити операта да бъде завършена по бележките на автора, но поради несъгласието на вдовицата на композитора тази идея е осъществена едва след нейната смърт през 1977 г. от австриеца Фридрих Церха.

„Лулу на Марлис Петерсен е рядко съблазнителна във всяко отношение“ , Ню Йорк Таймс

продължителност: 254 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Ken Howard

FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BB%D1%83%D0%BB%D1%83/
TWITTER
WordPress Lightbox