2016 Cinema City /Mall of Sofia/ | 10 декември , 19:55 ч.
ЛЮБОВ ОТДАЛЕЧЕ
FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5/
TWITTER
ПРЕМИЕРА ЗА МЕТ

ЛЮБОВ ОТДАЛЕЧЕ

от Кая Саариахо

Либрето Амин Маалуф

Диригент Сузана Мелки

Постановка Робер Льопаж

Сценография и костюми Майкъл Къри

Осветление Кевин Адамс

Дизайн на светлинните изображения Лионел Арнол

участват:
Сузана Филипс (Клеменс), Тамара Мъмфорд (Пилигримът), Ерик Оуенс (Жофре Рюдел)


(с 1 антракт)

Любов отдалече на финландската композиторка Кая Саариахо е една от най-високо оценяваните съвременни опери, представена за първи път на Фестивала в Залцбург през 2000 г. Премиерната за Метрополитън постановка е дело на един от най-изтъкнатите и оригинални творци на съвременната театрална и оперна сцена – канадеца Робер Льопаж, носител на множество престижни награди, сред които и Европейската театрална награда от 2007 г. Продукцията е реализирана съвместно с компанията на Льопаж – Ex Machina и Операта в Квебек, където се състоя и отлично приетата премиера миналото лято.

Дебютиращата финландска диригентка Сузана Мелки води постановката с участието на Сузана Филипс като Клеменс, Ерик Оуенс като Жофре Рюдел и Тамара Мъмфорд като Пилигримът, който носи съобщенията на любовта между тях.

Поетичната опера е вдъхновена от фигурата на средновековния трубадур и кръстоносец Жофре Рюдел, който описва в поемите си съвършената жена, която никога не е срещал. Той случайно попада на пилигрим, който му казва, че познава жена, която отговаря на описанието, но ги дели Средиземно море. И така, в поредната оперна история за любов и смърт, едно от главните действащи лица става морската шир. Нейните дневни и нощни проблясъци и състояния, пресъздадени от мощното сценично въображение на Льопаж с помощта на компютърно програмиране и специални ефекти, правят от тази постановка едно омагьосващо, музикално и визуално, пътешествие.

Хипнотично въздействие! Една от най-значимите и успешни опери на последните десетилетия!               

Джон Алисън, Грамофон

продължителност: 153 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Kristian Schuller

FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5/
TWITTER
WordPress Lightbox