2015 Cinema City /Mall of Sofia/ | 17 октомври , 19.55 ч.
21 октомври , 19.00 ч.
ОТЕЛО
FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BE/
TWITTER
НОВА ПРОДУКЦИЯ НА МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА НА ЖИВО

ОТЕЛО

от Джузепе Верди
диригент: Яник Незе-Сеген
постановка: Бартлет Шер
сценограф: Ес Девлин
костюми: Катрин Зубър
осветление: Доналд Холдър
дизайнер-прожекция: Люк Холс
участват: Александърс Антоненко (Отело), Соня Йончева (Дездемона), Димитри Питас (Касио), Желко Лучич (Яго), Гюнтер Гройсбьок (Лодовико)

Нов прочит на шедьовъра „Отело“ от Верди, дирижиран от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисиран от опитния Бартлет Шер, открива сезона в Метрополитън. Латвиецът Александърс Антоненко изпълнява ролята на измъчения венецианския мавър, заедно със Соня Йончева в нейния дебют като Дездемона. Желко Лучич влиза в кожата на смъртния враг на Отело – Яго. Постановката, която включва още Димитри Питас като Касио и Гюнтер Гройсбьок като Лодовико, ще бъде белязана и с дебюта на Ес Девлин като сценограф в Мет – неговите предишни дизайни включват „Макинал“ от 2014 г. на Бродуей и солидно количество оперни продукции в Ковън Гардън, Ла Скала и други престижни театри. Този път той е създал постоянно променящ се стъклен замък за Отело и Дездемона, а действието е пренесено в края на 19 век.

Верди създава „Отело“ почти насила – вече е решил да се оттегли като композитор, когато Ариго Бойто написва прекрасното либрето по пиесата на Шекспир и заедно с издателя Рикорди успяват да убедят Верди да напише музиката. Интензивността и драматизмът на тази партитура са забележителни, особено впечатляващи са въвеждащата сцена с бурята и Песента за върбата и молитвата „Аве Мария“, които Дездемона пее в последното действие. След огромния успех на Соня Йончева като Мими от „Бохеми“ на Пучини на сцената на Метрополитън миналата година, когато тя замести в последния момент друга певица и направи истински фурор, а „Ню Йорк Таймс“ я определи като „Сензация в последната минута!“, дебютът й в ролята на крехката и красива Дездемона, която става жертва на голямата ревност на съпруга си и мръсните игри на манипулативния Яго, е очакван с голямо нетърпение от почитателите на младата българска певица.

„Сопранът Соня Йончева е готова да стане звезда“, Ню Йорк Таймс

(с един антракт)

продължителност: 177 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BE/
TWITTER
WordPress Lightbox