2017 Cinema City /Mall of Sofia/ | 25 февруари , 19:55 ч.
РУСАЛКА
FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0/
TWITTER
ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА ЖИВО В HD

РУСАЛКА

от Антонин Дворжак         

Либрето Ярослав Квапил

Диригент сър Марк Елдър

Постановка Мери Зимърмен

Сценограф Дейниъл Остлинг

Костюми Мара Блуменфелд

Осветление Т. Дж. Геркенс

Хореограф Остин МакКормик

участват:
Кристине Ополайс (Русалка), Катарина Далайман (Чуждестранната Принцеса), Джейми Бартън (Йежибаба), Брандън Йованович (Принцът), Ерик Оуенс (Водният дух)


(2 антракта)

Кристине Ополайс участва в нова продукция на операта, която й носи първия международен успех – приказната творба на Антонин Дворжак за трагичната съдба на Русалка. Сър Марк Елдър дирижира тази нова постановка на Мери Зимърмен, в която участват още Брандън Йованович като Принца, който пленява сърцето на водната нимфа Русалка; Катарина Далайман като съперницата на Русалка – Чуждестранната принцеса; Ерик Оуенс като Водния дух, бащата на Русалка и Джейми Бартън като двуличната вещица Йежибаба.

Типичен пример за късния романтизъм, „Русалка“ е най-поставяната опера на Дворжак, който още приживе е бил особено популярен в Америка заради посещенията и концертите си на континента. Той я нарича „лирична приказка“ и в нея разработва в музика популярната легенда за трагичната любов на влюбената в човешко същество русалка. Използва и някои мелодии с чешко фолклорно звучене, както и по-универсални теми, за да интерпретира сблъсъка между хората и свръхестествените сили. Една от най-разпознаваемите сцени в оперната литература е арията на Русалка, наречена „Песен към месеца“, изпълнявана от едни от най-изявените сопрани на световната сцена.

  За една нощ ролята на Русалка катапултира Кристине Ополайс до върха на оперния небосклон…

www.musicwebinternational.com

продължителност: 220 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0/
TWITTER
WordPress Lightbox