2015 Cinema City /Mall of Sofia/ | 31 октомври , 18.00 ч.
ТАНХОЙЗЕР
FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%BE%D0%B9%D0%B7%D0%B5%D1%80/
TWITTER
МЕТРОПОЛИТЪН ОПЕРА НА ЖИВО

ТАНХОЙЗЕР

от Рихард Вагнер
диригент: Джеймс Ливайн
постановка: Ото Шенк
сценограф: Гюнтер Шнайдер-Симсен
костюми: Патриша Зипрод
осветление: Гил Уекслър
хореограф: Норбърт Весак

участват:
Йохан Бота (Танхойзер), Ева-Мария Уестброк (Елизабет), Мишел ДеЙънг (Венера), Петер Матеи (Волфрам), Гюнтер Гройсбьок (ландграф Херман)


(с два  антракта)

Джеймс Ливайн дирижира първото от 2004 г насам представление на операта „Танхойзер” в Метрополитън, в постановката на Ото Шенк от 1977 г. Един от най-високо ценените вагнерови тенори – Йохан Бота пее за първи път изключително трудната за изпълнение главна роля на младия рицар, който се колебае между истинската любов и страстта. Петер Матеи е Волфрам – това е неговата втора вагнерова роля на сцената на Метрополитън. Гюнтер Гройсбьок се превъплъщава в ландграфа, а Мишел ДеЙънг в богинята Венера – човешките и божествените врагове на Танхойзеровата любов. Ева-Мария Уестброк е в ролята на Елизабет – олицетворение на чистата любов, която загива в скръбта си по любимия човек.

170 години ни делят от създаването на операта „Танхойзер“ – тогава Вагнер е на 32, в началото на творческия си път. Както и в други свои творби, той използва за основа на либретото старогерманска легенда, в която вплита историята на истински майстерзингер от XIII век и героинята, чийто прототип е Света Елизабет Унгарска – съпруга на ландграфа на Тюрингия. Именно в тази германска област е замъкът Вартбург, където се развива действието в операта. Въпреки че е ранна творба на Вагнер, в някои сцени личи бъдещото му революционно развитие в драматургично и мелодическо отношение. „Танхойзер“ преминава през порeдица редакции и авторът добавя дори балетна сцена за френската премиера през 1861 г.

„Танхойзер на Йохан Бота е почти невероятен. Той кара ролята да изглежда лесна със сребристия си тембър, който е същото толкова свеж на финала, колкото и в началото.“ , Родни Милнс, Опера

продължителност: 260 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Marty Sohl

FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%85%D0%BE%D0%B9%D0%B7%D0%B5%D1%80/
TWITTER
WordPress Lightbox