2016 Cinema City /Mall of Sofia/ | 08 октомври , 19:00 ч.
ТРИСТАН И ИЗОЛДА
FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B0/
TWITTER
НОВА ПРОДУКЦИЯ

ТРИСТАН И ИЗОЛДА

от Рихард Вагнер

Либрето Рихард Вагнер

Диригент сър Саймън Ратъл

Постановка Мариуш Трелински

Сценограф Борис Кудличка

Костюми Марек Адамски

Осветление Марк Хайнц

Хореограф Томаш Вигода

Дизайнер продукция Бартек Марсиас

участват:
Нина Стеме (Изолда), Екатерина Губанова (Брангена), Стюарт Скелтън (Тристан), Евгени Никитин (Курвенал), Рене Папе (Крал Марке)


(с 2 антракта) 

Сезонът на Метрополитън опера започва с новата продукция на Вагнер – Тристан и Изолда, дирижирана от сър Саймън Ратъл, който рядко работи с нюйоркската трупа и ще участва за първи път в излъчванията на живо. Нина Стеме представя Изолда – емблематична роля, в която тя е пяла с големи оперни трупи от целия свят. Нейният Тристан е австралийският героичен тенор Стюарт Скелтън, който пя в ролята на Зигмунд в продукцията на Метрополитън Пръстенът на нибелунга през 2013 г. Участват още Екатерина Губанова като Брангена и Евгени Никитин като Курвенал (и двамата с дебютни роли в Метрополитън); Рене Папе се завръща като Kрал Марке – роля, за която е получавал овациите на публиката в предишните три сезона на Метрополитън. Постановката на Мариуш Трелински (който режисира през 2015 г. Йоланта и Замъкът на херцога Синята Брада) е копродукция с Фестивалната зала Баден-Баден, Полската национална опера и Китайския национален център за сценични изкуства – Пекин.

Още от премиерата си през 1865 г. в Мюнхен, вагнеровата приказка за любовта и смъртта заема свое уникално място в оперния свят. И най-взискателната публика открива вдъхновение в мистичната история, в изумителната музика, която поставя високи изисквания към изпълнителите на главните роли и към разгърнатия като в симфонична партитура оркестър. Композиторът е вдъхновен както от философията на Артур Шопенхауер, така и от личната си емоционална връзка с поетесата Матилде Везендонк.  Режисьорът на новата постановка в Ню Йорк Мариуш Трелински – директор на Варшавската национална опера, признава, че Тристан и Изолда е негова младежка мечта и има идеи за визуалното й представяне от 19-годишен. Очаква се кинопрожекциите на вагнеровата творба от Метрополитън да съберат повече от милион и половина зрители в 70 страни по света.

 … истински opus metaphysicum на всяко изкуствотворба, изпълнена с ненаситен, сладостен копнеж към тайните на нощта и смъртта.

Фридрих Ницше, из Рихард Вагнер в Байрот

 

продължителност: 287 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Kristian Schuller

FACEBOOK
GOOGLE
https://viafest.org/metropolitan/event/%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%B0/
TWITTER
WordPress Lightbox