Представяне

viafest-about-hero-2
„Миграцията на птиците“, Компания „Афидс“ – Австралия, МТФ Варненско лято 2014

Фондация “Виа Фест – Международен театрален фестивал Варненско лято” е неправителствена организация в обществена полза, основана през 2004 г. Нейното създаване е свързано с разрастването на Международния театрален фестивал „Варненско лято” и необходимостта от обособяване на структура, пряко отговаряща за програмирането, реализацията и устойчивото развитие на фестивала.

Основните приоритети на Фондацията са свързани с междукултурния диалог и разпространението/продуцирането на театрални спектакли с висока художествена стойност. Образователните проекти, конферентната и издателската дейност в областта на сценичните изкуства са неотменна част от нейната дейност и инициативи.

От 2007 г. Фондацията, съвместно със Столична община, реализира платформата Световен театър в София. Тя има за цел да представя водещи имена и тенденции от международната сцена пред столичната публика. Постепенно нейната програма разширява своя обсег и се стреми да формира специфичен профил като програмира спектакли, уъркшопи, конференции, специално поканени да се случат само в столицата. От 2011 г. платформата е част от Културния календар на град София.

От 2011 г. Фондацията е партньор на Британски съвет – България в инициативата за излъчване на живо в кино-салони на спектакли на Кралския националния театър в Лондон (NT Live). Някои от най-интересните сателитни прожекции са показвани и в рамките на международния театрален фестивал „Варненско лято“. Подобен дългосрочен проект – „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“ (Met Live), тя реализира от 2014 г. съвместно с Фондация „Америка за България“ в Синема сити – Мол София.

За постигането на своите цели Фондация „Виа Фест” разчита на партньорство с български и чужди организации, на сътрудничество с културни центрове и включване в международни програми, на спонсорство и дарителство.Настоятелство на Фондацията

Асен Терзиев

Асен Терзиев
театровед

WordPress Image Lightbox