2020 Дигитално издание | 20 ноември, 19:00 ч.
ВИШНЕВА ГРАДИНА
FACEBOOK
TWITTER
tg STAN - Белгия

ВИШНЕВА ГРАДИНА

Текст Антон П. Чехов

Сценична версия и изпълнение: Евелиен Босманс, Евгения Брендес, Роби Клайрен, Йоленте Де Кеерсмекер, Лукас Де Волф, Берт Хелвют, Минке Крювер, Скарлет Тумерс, Роза Ван Леювен, Стин Ван Опстал и Франк Веркрюсен

Осветление: Томас Уалгрейв

Костюми: Ан д‘Хюс

„Следващата пиеса, която ще напиша, ще бъде забавна, много забавна, поне в намерението си.“ (Чехов до Олга Книпер, 7 март 1901 г.)

През последните 117 години „Вишнева градина“ привлича и очарова театралните творци и любители. Това е последната пиеса на Чехов и тя се смята за най-загадъчната и неуловима. От самото начало интригата е разрешена: вишневата градина ще трябва да се продаде. Какво се случва тогава на сцената между началния момент на завръщане в семейното имение на Любов Андреевна и предизвестения финал?

Изправени пред неизбежната загуба на старото имение, изпълнено със скъпи спомени и минало, героите се колебаят между приспособяването към новите реалности, примирението и носталгията. „Вишнева градина“ описва залеза на аристокрацията и победата на необузданите търговски интереси. За да бъде увеличена пазарната стойност на имението се унищожава всичко, в това число и самата вишнева градина. Въпреки че обстоятелствата в пиесата допускат тя да се приеме като социална критика или меланхолична драма, Чехов остава категоричен, че пиесата му е комедия. Той дори има сблъсък с първия режисьор, който я поставя – К. С.  Станиславски, заради това, че я представя по-скоро като трагедия.

Отивайки отвъд въпроса за жанра, театралната компания tg STAN поставя „Вишнева градина“ за съвременния зрител. В пиесата практическият разум и логика представляват заплаха за привидно безполезното и за красотата, а езикът се бори да запълни една празнота освен когато и самият той не е станал празен. Белгийските актьори не правят опит да възстановят историческата обстановка в пиесата, а създават жива, изпълнена с остроумие, чувствителност и рефлексивност театрална творба, която директно се обръща към зрителя.

Наименованието на театралната компания tg STAN означава буквално „спрете да мислите за имена“ (stop thinking about names). Тя е сформирана от група актьори в края на 1980-те в Антверпен, Белгия. Това са Йоленте Де Кеерсмекер, Дамиен Де Шрижвер, Сара Де Ру и Франк Веркрюсен. Те решават да работят на колективен принцип, при който липсва фигурата на режисьора – всеки участва в създаването на спектакъла и в процеса на вземане на решения за всичко – от подбор на текст, декор и осветление до костюми и плакати. Така те поставят актьора в центъра на спектакъла едновременно като негов съавтор и изпълнител. Със своя метод и със съвременния си театрален стил те получават признание като една от най-интересните и новаторски театрални компании в Европа. Tg STAN твърдо вярват в „живата“ сила на театъра: представлението не възпроизвежда нещо предварително заучено, а се създава наново всяка вечер заедно с публиката. То е покана за диалог.

На английски език със субтитри на български език.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 20 ноември до 19 ч. на 23 ноември само на територията на България.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла от Елена Ангелова, театровед

Трейлър към спектакъла:

Копродукция на Kunstenfestivaldesarts (Брюксел), Парижки есенен фестивал, Национален театър „La Colline“; Théâtre National de Bordeaux en Aquitaine ; Le Bateau Feu (Дюнкерк) ; théâtre Garonne – Scène européenne (Тулуза) ; Театъра на Ним и tg STAN. Копродукция на NXTSTP с подкрепата на програма „Култура“ на ЕС.

продължителност: 135 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Koen Broos

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin