2020 Дигитално издание | 20 ноември, 19:00 ч.
ДОМ №13
FACEBOOK
TWITTER
Талия театър – Хамбург, Германия

ДОМ №13

Сцени и епизоди от Антон П. Чехов

Режисьор: Стефан Москов

Сценография: Никола Тороманов  Костюми: Свила Величкова  Музика: Антони Дончев  Драматург: Регина Гул  Оператори на филмираната версия: Иван Тонев и Емил Христов  Продуцент на филмовата версия: Арабел Караян

 

участват:
Самуел Финци, Ханс-Йорг Фрай, Виктория Траутмансдорф

Поради големия интерес, спектакълът е достъпен отново в периода: 20 ноември 19:00 ч. – 23 ноември 19:00 ч.

Спектакълът „Дом №13“ ни връща към 1990-те години и към изявите на режисьора Стефан Москов в Германия, когато той печели немската критика и публика със своя игрови театър. В него блести и младият Самуел Финци с изключителната си артистичност, енергичност и импровизационен талант, заедно с още двама изявени актьори от хамбургския театър.

Една жена – двама мъже. Жена. Двама мъже. Мъж и жена. В сменящи се конфигурации Виктория Траутмансдорф, Самуел Финци и Ханс-Йорг Фрай с лекота преминават от сцена в сцена в поетично-комедиен и динамичен колаж от Чехови пиеси, разкази и фрагменти, който критиката нарича „партитура на трагикомичното“ (сп. „Шпигел“).

Героите им са пияни от любов и ревност, от самосъжаление и меланхолия, от гняв и безсилие, от безполезността на всички действия и копнеж за това, което не могат да получат – в руските провинции и навсякъде в един несъвършен свят. Без никакви илюзии и с любов Антон Чехов описва своите безсилни персонажи, които все се бунтуват срещу установените порядки, с хитрост се опитват да извлекат някаква изгода от живота и да се измъкнат от своето съществуване.

Стефан Москов поставя през 1997 г. на сцената TiK към „Талия театър“ тази забавна гротеска по текстовете на Чехов с трима страхотни актьори и комици, три стола, няколко подвижни стени и джаз музика от Антони Дончев.

Стефан Москов завършва куклена режисура в НАТФИЗ. През 1992 г. специализира в „Академия Дарте Драматика“ в Рим. През 1990 г. основава Първи частен театър „Ла страда“ в София и ярко се заявява в новата вълна режисьори в българския театър. Печели широка популярност със сатиричното телевизионно шоу „Улицата“, което снима между 1993 г. и 1996 г. То е отличена с наградата „Златна роза на критиката“ в Монтрьо през 1996 г. От 1995 г. започва да поставя в Германия в театрите в Бохум, Хамбург, Дармщат, Щутгарт, а по-късно и в Берлин. Многобройните му постановки в България са част от репертоарите на престижни театрални сцени като Народен театър, Театър „Българска армия“, Малък градски театър „Зад канала“ и др.  През 2002 г. заснема филма „Рапсодия в бяло“ с Мая Новоселска и Самуел Финци, а през 2007 г. и документалния филм „Преводачката на черно-бели филми“. Носител е на редица награди.

На немски език със субтитри на български.                                    

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 15 ноември до 19 ч. на 18 ноември без териториални ограничения.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла от Венета Дойчева в разговор със Стефан Москов

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 138 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin