2020 Дигитално издание | 19 ноември, 19:00 ч.
НАБЛЮДАТЕЛИ
FACEBOOK
TWITTER
Трафо / Орлаи / Фюге – Будапеща, Унгария

НАБЛЮДАТЕЛИ

16+

Автор и режисьор: Крищоф Келемен

Драматург: Тамаш Тураи  Сценография: Зита Шнабел  Асистент костюми: Летиция Бартош  Музика: Петер Мартон (Prell)  Видео: Балаж Вираг  Проучване на архивни видео материали: Оршоя Барна  Асистент режисьор: Анита Тотобе / Катинка Бордаш  Мениджър продукция: Юдит Бьорьоц  Специални благодарности на Давид Че, Ласло Динеа, Петер Форгач –  Фондация за фотография и кино, Едит Кути, Бенце Дьорд Палинкаш, Тамаш Сьонеи, Габор Тури, архива на „Отворено общество“ в Будапеща, FORTEPAN

участват:
Даниел Баки, Петер Янкович, Бетина Йожа, Тамаш Ретфалви, Иринго Рети

В повечето случаи човек не избира сам да стане агент на тайните служби, а те по всякакви начини привличат подчинени за своята мрежа. Тя следи огромен брой хора, прониква в техните тайни и най-вече опознава уязвимите им места – дори на най-лоялните или на най-незначителните. За да бъде успешен в оперативната работа, агентът трябва да умее да влиза в различни роли и да остане достоверен. Не бива да предизвиква подозрения относно личния си живот, трябва да умее да печели доверието на обекта под наблюдение и да демонстрира пълна лоялност към своя началник.

„Наблюдатели“ е съвременен документален театър, който ни пренася в Унгария през 1960-те години. Тайните служби следят отблизо студента по филмова режисура Майкъл Бешенци под подозрение, че работи за британското разузнаване. Той е заобиколен от агенти, които трябва да изградят с него близки отношения, за да имат достъп до всякаква информация за живота му. Но независимо колко са умели или внимателни, те също не могат да се скрият от множеството наблюдаващи очи на тайните служби. Получава се схема, в която всеки е наблюдаван. Накрая и самите агенти се оказват уязвими и внезапно разпознават най-дълбоките си страхове в очите на своя обект.

За „Наблюдатели“ Крищоф Келемен е отличен с националната театрална награда за най-добра съвременна пиеса, както и с наградите на театралните критици за най-добра пиеса и за най-добра независима продукция.

Крищоф Келемен е от най-ярките представители на младото поколение театрали в Унгария. Той завършва драматургия в Университета за театър и кино в Будапеща, работи като драматург в столичния театър „Radnóti Miklós“, както и върху собствени независими проекти. В тях създава ангажиращ и креативен документален театър върху значими обществени теми и предизвиква признание от страна на публиката и критиката. Неговите продукции, осъществени с известния център за съвременни изкуства „Трафо“ са представяни на водещи национални и международни сцени и фестивали като OFF Europa в Лайпциг, „Театрална Нитра“, Базелски театрален фестивал, BOZAR в Брюксел и др.

На унгарски език със субтитри на български.

Спектакълът е достъпен за 72 часа от 19 ч. на 19 ноември до 19 ч. на 22 ноември само на територията на България.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла от Албена Тагарева, театровед

Трейлър към спектакъла:

Продукцията се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“, Министерството за човешки ресурси, Jurányi Art Incubator House, Община Будапеща, Budapest City Branding Nonprofit Ltd. и програма Staféta на Община Будапеща.

NKA_logo_2012     emmi_logo_szines     juranyi_logo_5_ev_neg2     BVA_C_rgb

budapest_logo-negativ     stafeta_logo_yellow

 

Представянето на продукцията в рамките на Световен театър в София е с подкрепата на:

logo_ung_inst

продължителност: 97 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Csányi Kriszta

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin