2020 Дигитално издание | 17 ноември, 19:00 ч.
РАДИО НА ОМРАЗАТА
FACEBOOK
TWITTER
Мило Рау – Швейцария/ Германия

РАДИО НА ОМРАЗАТА

Филм за едноименното документално представление на Мило Рау

Концепция, текст и режисура: Мило Рау  Драматург и продукционен мениджър: Йенс Дитрих Сценография и костюми: Антон Лукаш  Монтаж, звуков дизайн: Марсел Бехтигер  Оператори: Марсел Бехтигер, Патрик Мейер-Клемент, Ленарт Лаберенц, Маркус Томше  Звук: Йенс Баудиш  Проучване: Ева-Мария Берчи, Йенс Дитрих, Мило Рау  Продукция: Маша Ойхнер-Мартинез

Продукция на Международен институт за политически убийства

 

участват:
Афазали Деваеле, Себастиен Фуко, Диожен Нтариндва, Нанси Нкуси; интервюта с Патрик дьо Сент-Екзюпери, Валери Бемерики, Жан-Луи Гилисен и Жорж Ругиу

Световноизвестният режисьор Мило Рау проявява последователен интерес към социополитическите конфликти от близката история и ги превръща в материал за мащабни мултимедийни документални театрални проекти. В „Радио на омразата“ (2011) той се занимава с геноцида в Руанда през 1994 г., когато за четири месеца екстремистки бойни групи от етническата група хуту избиват близо един милион тутси и умерени хуту. Това е един от най-бруталните геноциди в света след края на Студената война. Мило Рау се интересува не само от фактите; той се стреми най-вече да проникне в корените на екстремисткото мислене и механизмите на пропагандата, която го подстрекава. Затова в „Радио на омразата“ режисьорът проследява ролята на радио-станцията Radio-Télévision Libre des Mille Collines (RTLM) в столицата Кигали, която, по думите на американския журналист Филип Гуревич, подготвя геноцида месеци наред с патоса на предизборна кампания.

Спектакълът представлява възстановка на един час от нейно радио-предаване. Между хубава музика и патетични думи симпатични водещи прокарват и изказвания, съдържащи подбуди към расизъм и убийства, а на повърхността всичко изглежда спокойно. Ролите са изиграни с голяма автентичност от изпълнители от Руанда и Белгия, част от които са се спасили от геноцида. За основа на представлението Мило Рау ползва оригинални източници и документи.

Филмът „Радио на омразата“ се базира на сценичната продукция, чиято премиера се състои през 2011 г. в Берлин в театър „Хебел ам Уфер“. Спектакълът е показван на водещи сцени в Европа, става част от селекцията на фестивала в Берлин за най-доброто от немскоезичния театър „Театрални срещи“ (Theatertreffen), на Авиньонския фестивал и др.

Критиката нарича Мило Рау (р. 1977 в Швейцария) „най-влиятелния“ (Die Zeit), „най-награждавания“ (Le Soir), „най-интересния“ (De Standaard) и „най-амбициозния“ (The Guardian) режисьор на нашето време. Той следва социология, германистика и романистика в Париж, Цюрих и Берлин, като сред неговите преподаватели са били Цветан Тодоров и Пиер Бурдийо. През 2007 г. основава филмово-театралната продукционна компания Международен институт за политически убийства (IIPM), с която развива оригинален документален и политически театър. От 2018 г. е артистичен директор на Националния театър в Гент, Белгия. Негови представления са показвани на водещи фестивали в Европа. Мило Рау е отличен с престижни награди, сред които Швейцарската театрална награда, Специалната награда на Немския филмов фестивал, Наградата за европейски срещи и диалог, наградата на Международния театрален институт, както и Европейската театрална награда за 2017 г. Изявява се също като телевизионен критик, лектор и писател.

 На френски език със субтитри на български и английски.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа между 19 ч. на 17 ноември до 19 ч. на 20 ноември само на територията на България.

Свободен достъп.

Въведение във филма от Албена Тагарева, театровед

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 52 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Zeno Graton © IIPM

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin