2023 Дигитално издание | 09 юни, 19:00 ч.
СЛЕД БИТКАТА
INSTAGRAM
FACEBOOK
Компания „Пипо Делбоно“ – Италия

СЛЕД БИТКАТА

Спектакъл на Пипо Делбоно

Оригинална музика: Александър Баланеску

Сценография: Клауде Сантере

Костюми: Антонела Канароци

Осветление: Роберт Джон Рестегини

Участват: Доли Албертин, Джанлука Баларе, Бобо, Пипо Делбоно, Илария Дистанте, Симоне Годжиано, Марио Интрулио, Нелсон Ларича, Мариджа Маджипинто, Джулия Моравиц, Джани Перенти, Пепе Робледо, Грациа Спинела с участието на Александър Баланеску и Мари-Анес Жило

По повод гостуването на спектакъла „Любов“ на известния италиански артист Пипо Делбоно на Световен театър в София, имаме удоволствието покажем една от по-ранните продукции на неговата компания  – „След битката“ (2011), която излъчваме онлайн на видеозапис.

„След битката“ е пътуване към човешката екзистенциална тъмнина в един непрекъснат поток от образи, пронизващи празнотата, която тя разкрива. Чрез ритъма на музиката и танца, намирайки в думите и в поетични стихове хармонията между език и емоция, ставаме свидетели на болката на настоящето, но трансформирана във вяра в бъдещето. Изпълнителите в компанията на Делбоно не спират да търсят неочакваното, прекосявайки море от непрекъснати метаморфози. Танцьорката Мариджа Маджипинто, дългогодишен танцьор в компанията на немската хореографка Пина Бауш, поема с тях в това пътуване.

Пипо Делбоно стои до своите спътници на сцената, вход към нашия въображаем свят, през който преминават образи от реалността. Думи на автори като Антонен Арто, Франц Кафка, Алда Мерини, Пиер Паоло Пазолини, Уолт Уитман, Райнер Мария Рилке, Алехандра Пизарник, пренаписани от режисьора, отекват в ритуал, който е едновременно свещен и земен. Музика от Верди, Николо Паганини и П. И. Чайковски придружава тези думи и стихове, ведно с оригиналната музика, композирана и изпълнена на живо от Александър Баланеску.

Това представление демонстрира важна стъпка в творческия път на Пипо Делбоно, внасяйки нови елементи в неговия език – видео откъси и атмосфера от филмовия свят заедно с кадри, които самият той заснема с телефона си. Делбоно развива богата театрална естетика, изтъкана от  тела и текстове, от различни форми на представяне, от височини и тонове, превърнати в действие от музиката и танца, от актьорите, които превръщат думите в плът. Това е театър, който става плът на собственото си време; на времето, в което живеем.

„След битката“ е отличен с италианската национална театрална награда „Юбю“ 2011 за най-добро представление.

На италиански език със субтитри на български и английски.

Излъчването на видео запис на спектакъла е достъпно за 48 часа от 9 юни, 19:00 ч. до 11 юни, 19:00 ч. на viafest.org.

Свободен достъп.

 

ГАЛЕРИЯ

  • За Медии:

    INSTAGRAM
    FACEBOOK
    WordPress Video Lightbox Plugin