2020 Дигитално издание | 21 ноември, 19:00 ч.
СЪНЯТ НА АНДЕРСЕН
FACEBOOK
TWITTER
Один театър – Холстебро, Дания

СЪНЯТ НА АНДЕРСЕН

По текстове на Х. К. Андерсен и импровизации на актьорите

Драматургия и режисура: Еуженио Барба

Сценично пространство: Лука Руза, Один театър  Архитект: Йоханес Рауф Грейзен Концепция осветление: Лука Руза, Кнуд Ерик Кнудсен, Один театър  Светлинен дизайн: Йеспер Конгсхауг  Музика: Кай Бредхолт, Ян Ферслев, Франс Винтер   Маски и кукли: Фабио Бутера, Данио Манфредини   Реквизит: Plastikart og Studio PkLab  Костюми: Один театър  Драматург: Томас Бредсдорф  Литературен консултант: Нандо Тавиани

участват:
Кай Бредхолт, Роберта Карери, Ян Ферслев, Таге Ларсен, Аугусто Омолу, Ибен Нагел Размусен, Юлия Варлей, Торгеир Ветал, Франс Винтер

„Сънят на Андерсен“ (2004) е спектакъл на една от най-значимите театрални лаборатории в света – „Один театър“. Той е създаден върху приказки от Ханс Кристиан Андерсен и импровизации на актьорите. С разнообразни средства, съчетаващи физически, куклен и визуален театър, спектакълът се развива като калейдоскоп на фантазията, като съчетание на реални събития и приказни мотиви, наподобявайки сън, нахлуващ в съзнанието на Андерсен – легендарния датски писател, певец, танцьор и актьор.

В една градина из Дания се събира група актьори. Светло утро е. Те чакат лятната нощ и танца на залязващото слънце. Приятел от друг континент е на път да се присъедини към тях. Заедно с него, сънувайки с отворени очи, те ще се отправят на поклонение в земите на Андерсеновите приказки.

Европа е в мир или поне тяхната страна е в мир. Или може би само тяхната градина. Тук времето е спряло и сякаш се разлива. Лято е, но пада сняг и се оцветява в черно. Фантазиите се носят в пространствата на съня, а сънят е кораб, на който като оковани във вериги плават мъже и жени. Актьорите усещат тежестта на невидимите окови. Поробени ли са? Когато пътешествието е на път да приключи, сънуващите с отворени очи осъзнават, че този летен ден е продължил цял живот. Постелите на съня без сънища ги очакват. Те виждат как към тях се приближават странни фигури, за да ги приберат. Това призраци ли са? Или са кукли, а може би играчки? Какъв живот живеем, когато спрем да сънуваме?

Спектакълът представя една от големите театрални фигури на 20. век – Еуженио Барба. Той е роден в Италия, но от 1966 г. се установява в Дания, където ръководи основания от него „Один театър“ и Международното училище за театрална антропология в Холстебро. Постиженията му се състоят в изучаването на извъневропейски форми на театър, най-вече от Индия и Япония, и в съчетаването на съвременни и древни театрални техники от различни култури. Освен че поставя и преподава, Еуженио Барба е автор на текстове върху методологията на антропологичния театър, част от редколегията е на водещи специализирани издания, почетен доктор на редица университети по света, носител е на едни от най-престижните световни театрални награди, сред които и международната театрална награда „Пирандело“ и наградата „Талия“ на Международната асоциация на театралните критици. „Сънят на Андерсен“ е представен на редица престижни театрални фестивали в Европа и Южна Америка.

На английски, датски, норвежки, италиански и португалски език със субтитри на български език.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа от 19 ч. на 21 ноември до 19 ч. на 24 ноември само на територията на България.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла:

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 75 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Jan Rüsz

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin