2020 Дигитално издание | 22 ноември, 19:00 ч.
ХАМЛЕТМАШИНА
FACEBOOK
TWITTER
Дойчес театър – Берлин, Германия

ХАМЛЕТМАШИНА

In memoriam Димитър Гочев (1943-2013)

Автор Хайнер Мюлер

Режисьор Димитър Гочев

Сценография и костюми Марк Ламерт

Музика Берт Вреде

участват:
Димитър Гочев, Валери Чепланова, Александър Куон

Връзката на режисьора Димитър Гочев с личността и текстовете на германския драматург Хайнер Мюлер е легендарна. Тя започва от 1960-те години, когато Гочев е асистент на големия режисьор Бено Бесон в Германия. Той избира и текста на Мюлер „Женска комедия“ за режисьорския си дебют през 1977 г. в Нордхаузен. Неговата постановка по Мюлеровия „Филоктет“ в театър „София“ от 1982 г. е от големите събития в българския театър за последните десетилетия. Тя става повод за  прочутото „Писмо до българския режисьор на „Филоктет“ на Хайнер Мюлер, в което той пише, че вижда как текстът му постига своето пълно въздействие посредством радикалния телесен език на актьорите. Представлението става причина Димитър Гочев да бъде поканен през 1985 г. да поставя в тогавашната Западна Германия и постепенно се превръща в един от най-значимите европейски режисьори. Той постоянно се връща към текстовете на Мюлер, вплита цитати от тях в различни свои спектакли, поставя много от пиесите му. През 2007 г. Димитър Гочев реализира в Дойчес театър в Берлин и „Хамлетмашина“, като сам влиза в ролята на Хамлет. Постановката добива значение на много личен жест, на знакова сценична среща между две големи театрални фигури в диалог с голямата История.

Хайнер Мюлер пише „Хамлетмашина“ през 1977 г. в резултат на дългогодишните си занимания с пиесите на Шекспир, на които прави авторски адаптации и преводи. В този странен и загадъчен текст присъстват основни герои и ключови сцени от класическата пиеса, като почти липсва сюжет и диалог. В пет фрагмента като в сън се появяват Хамлет или актьор, който играе Хамлет, и Офелия като призрачни двойници на разни исторически личности. Текстът е изпълнен с препратки към събития от историята на Европа и прилича на пейзаж на едно бойно поле. Димитър Гочев го произнася на немски, английски и български.

Театралният свят се сбогува с Димитър Гочев (р. 1943 г. в Първомай) през 2013 г. в Берлин. От средата на 1980-те години той работи основно в немскоезичния театър, а негови постановки редовно попадат в основната селекция на берлинския фестивал „Театрални срещи“ – сред тях са и представяните в България „Битката на негъра и кучетата“ от Б.-М. Колтес, „Иванов“ от А. Чехов и др. Неговата сценична версия на античната трагедия „Перси“ от Есхил получава наградата „Спектакъл на годината“ за 2007 г.  Заедно с актьорите Самуел Финци, Алмут Цилхер и Волфрам Кох, (с които прави повечето от постановките си), е удостоен и с една от най-значимите награди за театър в Германия и в Европа – театралната награда на Берлин за 2011 г.

На немски език със субтитри на български език.

Излъчването на спектакъла е достъпно за 72 часа между 19 ч. на 22 ноември до 19 ч. на 25 ноември без териториални ограничения.

Свободен достъп.

Въведение в спектакъла от Камелия Николова, театровед:

Трейлър към спектакъла:

продължителност: 63 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Iko Freese/DRAMA

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin