2024 Зала "България" | 10 юни, 20:00 ч.
ЧАПЛИН ПИАНИСИМО
INSTAGRAM
FACEBOOK
СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ ПРЕПОРЪЧВА:

ЧАПЛИН ПИАНИСИМО

Със специалното участие на Юджийн Чаплин
Рояли Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе
Музика Чарли Чаплин
Режисура и драматургия Мари Гибур
Светлинен и сценичен дизайн Лорен Жоси
Анимация и видео Тео Мартен
Артистичен директор и изпълнителен продуцент Антония Уинтър
Текст Мари Гибур и Юджийн Чаплин
Звук Беноа Сейе

Продуцент ABF Swiss Agency & Sylvain Morizet – Швейцария

Животът на Чарли Чаплин, представен чрез филмовата му музика.

„Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Треска за злато“, „Светлините на рампата“, „Циркът“… Легендарните филми на Чарли Чаплин, превърнали се в епоха в киното, не биха били така въздействащи без музиката, която ги съпровожда. А тя е  композирана от самия Чаплин! За оригиналната си музика към филма „Светлините на рампата“ той дори получава наградата „Оскар“.

За да отдадат почит на големия кино творец, Жан-Паскал Бентюс и Силвен Моризе създават концерт с най-известните филмови композиции на Чаплин под формата на сюити за два рояла. В света на киното двамата музиканти са познати като едни от най-добрите оркестратори и автори на аранжименти. Когато свирят, публиката има усещането, че слуша цял оркестър.

„Чаплин пианисимо“ е със специалното участие на Юджийн Чаплин, син на Чарли Чаплин и внук на американския драматург Юджийн О’Нийл. От сцената той въвежда зрителите в историята на музикалните композиции, разказва лични спомени и анекдоти, свързани с кинематографичното наследство на баща си, и откроява значението на музиката в неговите филми. За да се потопим в тяхната атмосфера, под звуците на двата рояла се прожектират знакови сцени от филмите и живота на една от най-забележителните личности в киното на 20. век.

В края на спектакъла зрителите са поканени на среща-разговор с тримата изпълнители.

Юджийн Чаплин е роден през 1953 г. в Швейцария. Той е петото дете на Чарли Чаплин (1889–1977) и Уна О’Нийл (1925–1991). Кръстен е на своя дядо, драматурга Юджийн О’Нийл. По съвет на Чарли Чаплин Юджийн се записва да учи в Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. След като я завършва на 18-годишна възраст, той работи като сценичен мениджър в Grand Théâtre в Женева. След това става тонинженер в известното Mountain Studios в Монтрьо с групи като „Ролинг Стоунс“ и „Куин“, с  Дейвид Боуи и много други. Следват ангажименти и към престижния международен джаз фестивал в Монтрьо. Стартира собствена продуцентска компания WJC заедно с Кас Уорнър и Жерман Джаксън. Бил е артистичен директор на цирк „Нок“, а днес отговаря за „Светът на Чаплин“, музей, създаден през 2016 г. в някогашното семейно имение в Корсие сюр Веве в Швейцария.

Жан-Паскал Бентюс (р. 1966) започва музикалната си кариера в Консерваторията в Ница, където изучава композиция, контрабас и пиано. Няколко години по-късно той се присъединява към Националната висша музикална консерватория в Лион и Парижката висша музикална консерватория. През 1983 г. става част от оркестъра на Лионската опера. През 1996 г. знаменитият диригент Кент Нагано, по това време музикален директор на Лионската опера, разпознава таланта му като композитор и му поръчва да напише симфонична творба. Оттогава Жан-Паскал Бентюс придобива световна слава, като пише и оркестрира музика за кино. Леонардо ди Каприо му поръчва да напише оригиналната музика за документалния филм за околната среда „Единайсетият час“. Бентюс е оркестрант на редица награждавани филми, сред които „Формата на водата“, „Суфражетка“, „Речта на краля“, „Хари Потър и даровете на смъртта“, „Момичето от Дания“ и много други. През 2003 г. проект с негова музика получава наградата „Грами“. Жан-Паскал Бентюс продължава да работи за водещи театри и оркестри по света.

Силвен Моризе (р. 1982 г.) започва да свири на пиано на 9-годишна възраст в Безансон, където по-късно в консерваторията получава първите си награди по пиано, акомпанимент и камерна музика. През 2003 г. постъпва в Парижката висша музикална консерватория, като същевременно учи и във Висшето училище по звукозапис. От 2009 г. работи основно като оркестрант за кино и симфонична музика заедно с Жан-Паскал Бентюс. Автор е на саундтрака на редица филми. Редовно изнася и концерти. Страстта му към филмовата музика естествено го подтиква да се присъедини към Жан-Паскал Бентюс, за да изпълняват композициите на Чарли Чаплин на два рояла.

На английски език със субтитри на български.

Събитието се организира от Upi Events & Art Productions.

„Чаплин пианисимо“ в:

продължителност: 90 мин.

ГАЛЕРИЯ

INSTAGRAM
FACEBOOK
WordPress Video Lightbox Plugin