2019 Сатиричен театър „Алеко Константинов“ | 06 юни, 19:30-20:30 ч.
ЩЕДРОСТТА НА ТАВИТА
FACEBOOK
TWITTER
Компания „Трублейн“/ Ян Фабър – Белгия

ЩЕДРОСТТА НА ТАВИТА

Концепция, хореография, режисура и сценография: Ян Фабър

 

Участва: Матео Седда

Копродуценти: FAB-Международен фестивал за изкуства в Бордо (Франция), Театър „Тандем Ара Дуе“ (Франция), Международен фестивал за съвременен танц „Импулстанц“ (Австрия)

„АЗ ШИЯ ЗА ВАС. ОТ СЪРЦЕ, ДАВАМ ГО НА ВАС.“

 

Човек с позлатени устни танцува на сцената сред своеобразна инсталация от множество висящи цветни нишки. Той изглежда като ловък фокусник, като истински маг, който иска да удиви публиката. От върха на нишките се спускат големи игли за шиене и оттук започва една история. Нейна отправна точка е библейският разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Ян Фабър подтиква италианския танцьор Матео Седда да навлезе в ролята на Тавита и чрез ритуала на танца да достигне до по-интензивно състояние на съществуване. През този страничен в Библията образ, артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло.

„Щедростта на Тавита“ е част от поредица сола, които световноизвестният мултидисциплинарен артист Ян Фабър създава за отделни изпълнители. Той ги нарича  „войни на красотата“ и в тези спектакли изтъква някакво тяхно изключително качество. За него Матео Седда носи необуздана енергия и физическа интелигентност. С неустоима харизма и виртуозност той въвежда зрителите във въображаемия му свят.

През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. „Щедростта на Тавита“ е първият сценичен спектакъл на компанията му „Трублейн“, с който се представя на българска сцена.

Компания „Трублейн/ Ян Фабър“ получава субсидия от Министерството на културата на фламандската общност и от Града Антверпен.

Цени на билети: 25, 18, 15, 12 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: © Marcel Lennartz

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Video Lightbox Plugin