КАКВО ДА ГЛЕДАМЕ В МЕЖДУНАРОДНАТА ПРОГРАМА НА „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“ 2019

Четири забележителни продукции от европейския театър и танц и две сателитни прожекции предлага селекцията на фестивала в началото на юни.

macbettu_gall_3„Макбет“

Най-голямото театрално събитие за България ще се проведе и тази година между 1 и 11 юни във Варна. Mеждународната програма на театралното „Варненско лято“ включва ярки продукции, които представят различни постижения и посоки на развитие на европейската сцена. Като сценичната версия по шекспировия „Макбет“ на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската награда за най-добро представление през 2017 г., а популярността му по международните фестивали продължава да расте. Представлението предлага необичаен прочит на класическата трагедия, която пресреща света на Шекспир с екстатичния дух на карнавалите на италианския остров Сардиния. Продукцията печели „Златен лавров венец“ на фестивала „MESS“ в Сараево, а тази година на Алесандро Серра му предстои престижно участие на Венецианското биенале за театър. Очаквайте „Макбет“ на 4 юни от 19:30 ч. на сцена „Филиал“ на Драматичния театър във Варна.

Тазгодишният фестивал представя за първи път в България спектакъл на един от най-значимите артисти на съвремието – белгиеца Ян Фабър. След забележителната му изложба „Не може да се избяга от изкуството“ в Музея за съвременно изкуство „Софийски арсенал“, българската публика ще може да се запознае и с танцов спектакъл на Ян Фабър – „Щедростта на Тавита“. Той е част от поредица сола, които световноизвестният артист създава за отделни изпълнители – неговите „войни на красотата“, както ги нарича. В „Щедростта на Тавита“ това е италианският танцьор Матео Седда. В Библията Тавита е представена като жена, известна със своето милосърдие и щедрост. През този образ артистите изследват отдаващия се на сцената танцьор като вибриращо, екстатично тяло. „Щедростта на Тавита“ е на 8 юни от 19 ч. отново на сцена „Филиал“ на Драматичния театър във Варна.

stedrostta_pgall_3„Щедростта на Тавита“

Съвсем друг вид танцово представление е „Хуманоптер“, на 9 юни от 19 ч. на сцена „Филиал“. Необичайното заглавие създава образ на същество между човек и насекомо. Всъщност представлението е дело на младия акробат, танцьор и жонгльор Клеман Дазен от Франция, който по уникален и атрактивен начин съчетава съвременен танц и изкуството на жонглирането.

Фестивалната публика ще може да види и едно от най-добрите театрални представления на Народния театър в Скопие. В началото на годината на негова сцена се състоя премиерата на „Чайка“на младата режисьорка Нина Николич, която веднага привлече вниманието на театралните специалисти. В нейната постановка пиесата на Чехов оживява в нов, осъвременен прочит. Тя по безспорен начин показва новото лице на театъра в южната ни съседка. С това представление фестивалът се закрива на 11 юни от 19:30 ч. на сцена „Филиал“.

chaika_pgall_3 „Чайка“

Международната програма на театралния фестивал „Варненско лято“ включва по традиция и прожекции на хитови заглавия от световната сцена. На 5 юни в зала „Европа“ във Фестивалния и конгресен център oт 14 ч. и от 18:30 ч. ще се излъчи „Онегин“ – постановка на успешния руски режисьор Тимофей Кулябин на сцената на Театър „Червен факел“ в Новосибирск. Той поставя съвременна версия на романтическия роман в стихове от А. С. Пушкин, която му носи Специална награда на журито на националните театрални награди на Русия „Златна маска“, както и награда за художествено осветление. Отново в зала „Европа“ на 9 юни от 14 ч. и от 18:30 ч. публиката ще може да види на кино екран постановката на Британския национален театър „Антоний и Клеопатра“ от Шекспир с носителя на „Оскар“ Ралф Файнс. Ролята на египетската владетелка се изпълнява от София Оконедо, която вече има номинация за престижните награди „Оливие“.

Antony-Cleopatra

Начало на международната програма на фестивала ще даде зрелищното шествие „Градината на ветровете“ на атрактивната и колоритна испанска компания за уличен театър „Кал и Канто“. На 3 юни от 22 ч. тя ще превърне площад „Независимост“ в романтична градина с причудливи цветя в стила ар нуво.

Друг акцент от програмата на 27-мия Международен театрален фестивал „Варненско лято“ е концертът на превърналия се в международна звезда български артист Иво Димчев. На 4 юни в двора на Археологическия музей от 21:30 ч. той ще изнесе концерт с нови песни и нови аранжименти на негови композиции. На сцената ще му акомпанират Димитър Горчаков (пиано) и Васил Хаджигрудев (бас).

 

Билетите за международните фестивални събития са вече в продажба на касата на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на http://fccvarna.bg.

Можете да закупите билети за всички събития от фестивалната програма на касата на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна.

 

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2019 се организира от Фондация „Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър с подкрепата на Обединена българска банка. Неговата международна програма се реализира в сътрудничество с Френски институт, Италиански културен институт в София, Фондация „Америка за България”, Институт Сервантес – София, Британски съвет. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна – БНР, Телевизия и в-к „Черно море“, Дарик Радио – Варна, „Артакция“, „Ти си Варна“, Литературен вестник, lovetheater.bg, Moreto.net – сайтът на Варна, Градското списание, въпреки.com и Портал „Култура“.

 

WordPress Lightbox Plugin