fbpx

Международният театрален фестивал „Варненско лято“ с дигитално издание

Поради Covid-19 Международният театрален фестивал Варненско лято 2020 се превръща от атмосферно събитие на живо през юни в дигитална среща през късната есен. Но въпреки всичко 28-ото издание на фестивала ще се състои, макар и в интернет пространството.

В програмата на фестивала, между 25 ноември до 6 декември, ще можем да видим десет интересни постановки от цял свят. Селекцията ни е подчинена на желанието да покажем многоликите проявления на театъра, предлагащи чрез словото, танца и визуалността уникални преживявания за зрителя. Откриваме фестивала с фламенко танц, представяме световни имена в хореографията – фламандката Анне Тереза де Кеерсмакер и французойката Маги Марен, за да стигнем до Тайван чрез съвременния танц на „Клауд гейт данс тиътър“. Спектаклите базирани върху текстове на Шилер, Лесинг, Бюхнер, Шекспир, са дело на едни от най-интересните режисьори през последните години – Тимофей Кулябин и Кирил Серебренников от Русия, Гжегож Яжина от Полша, Андреас Кригенбург от Германия, Деклан Донелан от Обединеното кралство. Финалът е с българско участие – режисьорът Галин Стоев подготви специален филм за своята постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер Мариво, продукция на театъра в Тулуза, Франция.

Надяваме се всички тези спектакли, както и съпътстващата фестивална програма, в която ще видите разговори с творците, с които фестивалът е имал устойчиво сътрудничество през годините, филми за изкуството на известни български актьори, а също и представяния на новите книги за театъра, публикувани през последната година, да предизвикат вашия интерес.

Достъпът до всеки спектакъл е свободен за 72 часа от подстраницата на всяко от заглавията в секцията ПРОГРАМА.

Очакваме ви на нашата интернет страница!

Колеги и партньори от Варна поздравяват фестивала и неговата публика:

WordPress Lightbox Plugin