2014 | Шоукейс Държавен куклен театър – Варна | 09 юни, 19.15 ч.
„АЗ, СИЗИФ“
FACEBOOK
TWITTER
ПРОДУЦЕНТСКА КЪЩА „КОНТРАСТ ФИЛМС“

„АЗ, СИЗИФ“

режисура и драматургия:  ВЕСЕЛКА КУНЧЕВА

сценография и кукли:  МАРИЕТА ГОЛОМЕХОВА

музика:  ХРИСТО НАМЛИЕВ

хореография:  МАРИЯ ДИМИТРОВА

осветление:  ВЕСЕЛИН ХРИСТОВ

изпълнение на текста:  ЛЕОНИД ЙОВЧЕВ

 

участват:
ХРИСТО ТАКОВ

Сизиф е онзи митологичен герой, който, наказан от боговете за своята прозорливост, е осъден вечно да носи на гърба си камък до върха на скала и едва достигнал до него, да се претъркулва обратно надолу. Той се превръща в нарицателно за абсурдността на човешкия живот като затворен кръг от непрекъснато повтарящи се действия с като че ли незнаен смисъл. С комичността, която носи абсурда, „Аз, Сизиф” създава образ, звук и движение на този мит като едно неизменно завръщане на човека към себе си. Определен като куклен моноспектакъл за възрастни, спектакълът ефектно съчетава предметен и физически театър. Той утвърждава талантливия екип от режисьора Веселка Кунчева, сценографа Мариета Голомехова и актьора Христо Таков като новите лица на съвременния български куклен театър и неговите гранични форми.

Веселка Кунчева завършва режисура за куклен и драматичен театър в НАТФИЗ и работи в различни куклени театри в България.  През 2003 г. спектакълът й „Малкият Цахес, наречен Цинобър“ (Куклен театър – Пловдив) печели наградата „Икар“ за куклено изкуство. Постановката й „Пинокио – забранено за деца“ (Столичен куклен театър) печели награда за режисура на международния фестивал „Златната искра“ в Крагуевац, Сърбия. Там тя поставя „Марко Кралевич“, който обира основните фестивални награди, между които Голямата награда за най-добър спектакъл и отличие за режисура. През последните години Веселка Кунчева съвместно със сценографа Мариета Голомехова разработва специфичен стил, който се основава на притчови сюжети, представени като пластически и предметен театър в съчетание с ритъм и музика. За него тя получава признание като постановката й „Вграждане” печели наградата „Икар” 2013 на САБ за куклен спектакъл и музика, както и участие в програма „Шоукейс” на МТФ „Варненско лято” 2013.

Номинация за награда «Икар»2014 на САБ за куклен спектакъл.

Спектакълът е отличен на международен куклен фестивал за възрастни „Пиеро“ 2013 с награда за експериментални и нови форми, наградата на младата театрална критика, награда за мъжка роля на Христо Таков, награда за  сценография на Мариета Голомехова, награда за авторска музика на Христо Намлиев

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin