2019 | Програма Интермецо Фестивален и конгресен център (ФКЦ) – Варна | от 14 юни, 19:00 ч. до 17 юни, 19:00 ч.
АИДА
FACEBOOK
TWITTER
Метрополитън опера на живо от Ню Йорк

АИДА

от Джузепе Верди

либрето: Антонио Гисланцони

диригент: Никола Луизоти

режисьор: Соня Фризел

сценография: Джани Куаранта

костюми: Дада Салигери

осветление: Гил Уекслър

участват:
Анна Нетребко (Аида), Анита Рачвелишвили (Амнерис), Александър Антоненко (Радамес)

Голямата звезда на оперната сцена Анна Нетребко отново изгрява на сцената на Метрополитън опера, но за първи път в ролята на Аида, в която дебютира триумфално на Залцбургския фестивал през 2017 г. Този път нейна съперница е  страстната грузинка Анита Рачвелишвили като Амнерис, а двете се борят за сърцето на великия воин Радамес – в ролята се представя латвиецът Александър Антоненко.

„Аида“ е сред най-грандиозните произведения в оперния репертоар. Джузепе Верди композира великолепни хорови, ансамблови и балетни сцени, поставени в сърцето на Древния Египет от времето на фараоните, а автор на либретото е Антонио Гисланцони, който не уточнява историческия период, а по-скоро кара публиката да гледа на „Аида“ като на част от египетската митология.

Метрополитън опера възстановява постановката на Соня Фризел от 1988 г., която сравняват по пищност с тези на Франко Дзефирели. Режисьорката е уверена, че е възможно класическата визия, вярна на авторовата идея, да въздейства и на модерната публика в наши дни. Затова се доверява на майстора на декорите Джани Куаранта с неговото мащабно мислене. Използва огромен хор и много статисти за масовите сцени, на фона на които се разиграва вечната история на тримата герои, разкъсвани между любовта и дълга.

Нетребко завладява ролята още с първия опит. (Джеймс Имам, Bachtrack)

Програма „Интермецо“ е съвместна инициатива с Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Събитието се реализира с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

На снимката: сцена от „Аида“

Снимка: Marty Sohl/Met Opera

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER