fbpx
2008 | Основна програма - Международна селекция Драматичен театър - Сцена филиал | 03 юни, 19.30 ч.
АНДРОМАХА
FACEBOOK
C.I.C.T. / ТЕАТЪР „БУФ ДЮ НОР” – ПАРИЖ, ФРАНЦИЯ

АНДРОМАХА

от Жан Расин
режисьор: Деклан Донелан
сценография и костюми: Ник Ормерод
пластика: Джейн Гибсън
светлинен дизайн: Джудит Грийнуд
музика и звук: Марк-Оливие Дюпен
гласова техника: Валери Безансон
копродукция с Theatre du Nord, Lille; Cheek By Jowl Theatre Company, Londres
и с артистичното участие на Jeune Theatre National

участват:
Ксавие Боафие, Венсан дьо Буард, Камий Кайол, Доминик Шарпантие, Ромен Котар, Кристоф Грегоар, Камий Жапи, Силвен Левит, Ан Ротжер

Деклан Донелан е емблема на световния театър от последните десетилетия. Поставя за най-престижните театрални и фестивални сцени по цял свят. Заедно със сценографа Ник Ормерод през 1981 основава театралната компания Cheek by Jowl, в която разработват собствен метод на работа. Книгата му Актьорът и мишената е издадена на няколко езика. Носител е на театрални награди и отличия от Лондон, Ню Йорк и Москва, както и на наградата на името на Лорънс Оливие за Изключителни творчески постижения. Кавалер е на Ордена за изкуство и литература.

Спектакълът Андромаха е реализиран в театър Буф дю Нор, чийто артистичен директор е Питър Брук. В отличителния за Донелан стил сценичното действие е изведено през силното осъвременено актьорско присъствие, концентрирано върху вътрешния живот на персонажите на расиновата трагедия. В пресъздадения мит за Андромаха спектакълът измества фокуса върху съдбата на нейния син – Астианакс.

„Андромаха“ е история за поколенията… Как изобщо младите могат да се съизмерят с такива безсмъртни герои като Ахил, Агамемнон, Клитемнестра, Хектор и Елена? Обсебени от паметта за родителите, те забравят за съдбата на собственото си дете. Острият анализ, който Расин прави на човешката душа, илюстрира старата поговорка, че „сърцето е опасно място“.
Деклан Донелан

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin