fbpx
2006 | Специално поканени спектакли Драматичен театър - Сцена филиал | 01 юни, 19.30 ч.
БОРЯНА
FACEBOOK
TWITTER
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР “СТОЯН БЪЧВАРОВ” – ВАРНА

БОРЯНА

автор: Йордан Йовков

режисьор: Десислава Боева
сценография: Илиан Петров
костюми: Виктор Георгиев
музика: Делян Апостолов

участват:
Анастасия Лютова, Михаил Мутафов, Стоян Радев, Никола Мутафов, Кънчо Кънев, Веселина Михалкова, Биляна Стоева, Георги Михов, Свилен Стоянов, Емил Неделчев, Боян Иванов, Фахрадин Фахрадинов

„Боряна” (1932 г.) на Йордан Йовков принаделжи към реалистичната вълна в българската драматургична модерна класика. В дома на Златил – превърнал се в класически образ на скъперника, отношенията изключително се напрагят. Ябълката на раздора е неговото заровено имане, което не оставя спокойни семействата на тримата му синове. В дома се появява Боряна – жената на най-малкия син, която със своето свободолюбие и жизнерадостност преобръща техните ценности.
Спектакълът “Боряна” от Й. Йовков е реализиран като част от програма “Дебюти” на ДТ “Стоян Бъчваров” – Варна и е първа работа на професионална сцена на младия режисьор Десислава Боева. Нейният прочит напуска конкретните битови обстоятелства на историята и изгражда драматичен и динамичен разказ в духа на движенческия театър.

Номинация “Аскеер’ 2006 за изгряваща звезда на Анастасия Лютова

Награда “Икар” 2006 на САБ за дебют на Десислава Боева

Възможно ли е използването на математически принцип в откриване формула за щастие? Може би… Как обаче да изчислим кривата, по която копнежът преминава в неудовлетворение с постоянен знак? Какви са цифровите стойности на отчуждението и самотата? Съществува ли скала на страха? Как да се предпазим от разрушителния радиус на греха? Кога всички неизвестни стават равни на отчаянието?
Десислава Боева, режисьор

Този млад театрален тим достига до модерен и силен прочит на “Боряна”
Искра Сотирова, “местен 24 часа”

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin