2007 | Основна програма - Международна селекция Драматичен театър - Сцена филиал | 03 юни, 20.00 ч.
ВЕЛИКИЯТ ИНКВИЗИТОР
FACEBOOK
TWITTER
C.I.C.T. / Театър Буф дьо Нор – Париж, Франция

ВЕЛИКИЯТ ИНКВИЗИТОР

по едноименната глава от “Брята Карамазови” на Ф. М. Достоевски
адаптация: Мари Елен Естиен
режисьор: Питър Брук
светлинен дизайн: Филип Виалат

участват:
Брус Майерс, Йоахим Зубер

“Великият инквизитор” е от най-новите продукции на легендарния режисьор Питър Брук в театър “Буф дьо Нор” – едно от знаковите места на театъра на XX и XXI. Фразата на Брук, влязла в историята на театъра и повлияла на следващите поколения режисьори: “Мога да взема което и да е празно пространство и да го нарека сцена. Един човек преминава през празното пространство, а друг го гледа – само това е необходимо, за да се случи театърът” тук е приложена като основен принцип на спектакъла. Сред празното пространство на сцената е разположена платформа, която Брус Майерс обиграва пред непрекъснато наблюдаващия го отстрани поглед на мълчаливия слушател.

“Великият инквизитор” е от ключовите глави на романа на Ф. М. Достоевски “Братя Карамазови”. Тя е част от продължителен дебат за христианската религия между “интелектуалеца” Иван и смирения му брат Альоша. Иван разказва своята неписана поема за срещата между стария кардинал от испанската инквизиция на 15 в. със слезлия отново на земята Иисус – по негова заповед арестуван и хвърлен в килия.

Спектакълът извежда речта на кардинала пред мълчащия слушател като смразяваща притча за свободата и човешката природа, властта и вярата.

Брус Майерс – дългогодишен актьор на Питър Брук и едно от големите имена на английския и световен театър, едновременно разказва историята и влиза в ролята на кардинала; с невероятна лекота преминава от образа на жертвата до този на чудовището, майсторски и овладяно.

“Великият инвкизитор” на C.I.C.T. и Театър “Буф дьо Нор” е паметна среща с един от най-значимите режисьори на театъра след втората половина на XX век и неговите дългогодишни сътрудници.

субтитри на български


Проектът е реализиран със съдействието на BG AIR, Столична Община и Френски институт – София

bulgariaairlogo_03  stolichna-obstina    fki_logopt

 

Театър Буф дьо Нор от 1974 г. е постоянна база на Международния център за театрални излседвания, основан от Питър Брук през 1972 г. В него Брук създава едни от най-значимите си продукции, влезли в историята на театъра на XX век.

Брус Майерс
Брус Майерс е роден в Англия и завършва Кралска академия за драматични изкуства. В периода 1967 – 1970 е член на Кралската шекспирова компания, както и в театралния център C.I.C.T. (Centre for Theatre Creation) на Питър Брук и участва в повечето му продукции, включително в легендарната постановка и филм „Махабхарата”. Играе и поставя на различни сцени по света – в Ню Йорк, Париж, Лозана, Хамбург и др. Участвал е в редица телевизионни и кино филми. Периодично ръководи уъркшопи из целия свят

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin