2014 | Паралелна програма Драматичен театър - Сцена филиал | 08 юни, 19.30 ч.
ВЯТЪРЪТ В ТОПОЛИТЕ
FACEBOOK
TWITTER
МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР

ВЯТЪРЪТ В ТОПОЛИТЕ

автор: от ЖЕРАЛ СИБЛЕРА

режисура: ВЛАДИМИР ЛЮЦКАНОВ

превод: СНЕЖИНА РУСИНОВА-ЗДРАВКОВА

сценография: ВЕНЕЛИН ШУРЕЛОВ

костюми: ЕЛИЦА ГЕОРГИЕВА

помощник-режисьор: КАМЕЛИЯ ЛАКОВА

участват:
СТЕФАН МАВРОДИЕВ, МАРИН ЯНЕВ, ДОСИ ДОСЕВ

„Вятърът в тополите” е комедия на съвременния френски автор Жерал Сиблера за

тримата приятели Гюстав, Фернан и Рене. Те прекарват дните си в шеги, караници, дразнещи се един друг, но и наслаждавайки се на компанията си в старчески дом за ветерани от Първата световна война. Ако в младостта си са участвали във вълнуващи приключения, сега най-голямото им вълнение е празнуването на рожден ден на колега ветеран. Времето им минава на терасата в спорове и в чудене дали декоративното каменно куче се движи. И тогава им хрумва идеята да направят последно приключение – бягство в Индокитай или може би просто пикник…

Жерал Сиблера пише пиесата през 2003 г. и същата година постановката й получава 4 номинации за френските театрални награди „Молиер“. Режисьорът Владимир Люцканов отбелязва, че пиесата е замислена специално за актьори в зряла възраст, със знаково и пълнокръвно присъствие на сцената. Така и той обвърза спектакъла със специален повод – юбилеите на трима от най-изтъкнатите български актьори както в театъра, така и в киното. След 50 г. на сцената, стотици роли в театъра и участие в над 70 филма, Стефан Мавродиев продължава да бъде едно от основните лице на Младежкия театър, където се изявява и като режисьор („Вуйчо Ваньо”, Йестърдей”). Марин Янев е сред водещите актьори на Народен театър „Иван Вазов”, а Досьо Досев е доайен на столичния театър „София”.

Владимир Люцканов е популярен актьор, режисьор, сценарист, телевизионен продуцент и водещ. Започва актьорската си кариера през 1984 г. в Драматичния театър в Пазарджик. В периода 1985-1989 г. играе на сцената на Народен театър „Иван Вазов”, а след това – в Театър „Българска армия”. Специализира режисура в Националната академия „Силвио д’Амико” в Рим. От 1994 до 1998г.  е асистент-преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. От 1983г. е сценарист, режисьор, водещ и продуцент на редица програми и сериали в Българската национална телевизия, сред които „Умно село”, „Аз, театърът” и др., които му носят и престижни награди.  От 2006 г. е директор на Младежкия театър.

 

Награда «Икар» 2014 на Стефан Мавродиев за цялостно творчество

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin