fbpx
2023 | Основна програма - Международна селекция Държавен куклен театър – Варна | 07 юни, 18:00 ч.
ДА ЯЗДИШ ОБЛАК
FACEBOOK
Раби Мруе (Ливан/ Германия)

ДА ЯЗДИШ ОБЛАК

Представление на Раби Мруе

Текст и режисура Раби Мруе

С участието на Ясер Мруе

В сътрудничество със Сармад Луис

Асистент Петра Серхал и Дина Кури

С подкрепата на Fonds Podiumkunsten, Prins Claus Fonds, Hivos & Stichting DOEN – (Нидерландия)

Снимки – една изчезва и се появява друга. През повечето време той не разбира връзката между тях. Има нужда от някого, който добре го познава, за да му разкаже повече и да приведе образите в движение. Когато спомените в съзнанието са като откъслечни снимки без да се свързват със сцени от миналото, как работи паметта?

„Да яздиш облак“ на режисьора Раби Мруе по впечатляващ начин преплита личното и политическото. За представлението той кани своя брат Ясер да изиграе ролята на персонаж, с когото споделя обща история. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. „Да яздиш облак“ въвлича в завладяващо размишление за крехкия процес на създаване на лична биография – една сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност.

Раби Мруе е мултидисциплинарен артист от Ливан, базиран в Берлин, който се изявява в сферата на съвременните визуални изкуства, театъра и пърформанса. Той е съосновател и член на борда на Бейрутския център за изкуство (BAC), редактор на авторитетното списание за театър TDR: The Drama Review (Ню Йорк) и асоцииран режисьор към театър „Мюнхнер Камершпиле“, Германия. Той постига международно признание и негови работи се представят във водещи музеи, галерии и сцени по света. Раби Мруе гостува за първи път в България на МТФ „Варненско лято“ през 2010 г. със своя документален спектакъл „ В търсене на изчезналия служител“.

На арабски език със субтитри на български и английски.

Специални благодарности на: Lina Saneh, Frie Leysen, Mroué’s family (Souad, Ahmad, Ammar, Ziad, Maha, Mazen, Nabil и Fatima Bazzi), Ahlam Awada, Samar Maakaroun, Janine Broud, Karma и Nadi Louis.

Благодарности на: Hito Steyerl, Manal Khader, Eric Baudelaire, Paul Khodr, Lamia Joreige, Joanna Hadjithomas and Khalil Joreige, Fariba Derakhshani, Mohamad Hojeiry, Matthias Lilienthal, Ali Zuraik, Louis Family, Petra Serhal, Hagop Derghougassian, Ziad Mroué, Christine Tohmé и Ashkal Alwan.

Цени на билети: 20, 15 лв. продължителност: 65 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Sommerszene Salzburg / Bernhard Müller

За Медии:

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin