fbpx
2005 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 07 юни, 20.30 ч.
ДОМЪТ НА БЕРНАРДА АЛБА
FACEBOOK
ФОНДАЦИЯ ДЕН ГРИ - Х

ДОМЪТ НА БЕРНАРДА АЛБА

по Ф. Г. Лорка

постановка: Елена Панайотова
костюми: Анна Кирилова
фламенко танц консултант: Луиз Катан (Холандия & Мексико)

участват:
Вероника Петрова, Ася Иванова, Росица Гевренова, Мила Одажиева, Цветелина Господинова, Стела Кръстева, Милена Станойевич

Елена Панайотова завършва режисура в Театралния департамен на НБУ и е участвала в множество международни театрални форуми, симпозиуми и ателиета като актьор, режисьор и изследовател. Два пъти печели стипендия за специализация по Театрална антропология в Один театър – Холстебро, Дания. Работи като режисьор на свободна практика и нейни спектакли са участвали в национални и европейски фестивали. За интерпретацията си на шедьовъра на Лорка тя кани фламенко танц консултант и събира седем от най-добрите актриси в областта на физическия театър у нас. За ролята на слугинята Понсия, Ася Иванова печели наградата на САБ 2005 за най-добра второстепенна женска роля.

В спектакъла сме се стремели към особена музикална красота и експресия на страстта. Поезията на Лорка е преведена в поезия на движението и жеста, а ритъмът на фламенко нагнетява възприятието на зрителя до една висока степен на екстатично преживяване.
Елена Панайотова

Спектакълът “Домът на Бернарда Алба” е ярък естетически факт и важен социокултурен жест… в днешната театрална ситуация у нас.
Камелия Николова, “Литературен вестник”

Независим театрален проект, реализиран в Театрална работилница “Сфумато” с подкрепата на Швейцарска културна програма в България, Гьоте-институт България и Посолство на Испания в България.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin