2007 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Сцена филиал | 06 юни, 18.00 ч.
07 юни , 18.00 ч.
ЖЕНИТБА
FACEBOOK
TWITTER
ДТ Адриана Будевска - Бургас

ЖЕНИТБА

по Н. В. Гогол

постановка: Юрий Погребничко
асистент-режисьор: Татяна Логинова
сценография: Вечеслав Парапанов

участват:
Мария Сапунджиева, Евгени Будинов, Тодор Близнаков, Асен Блатечки, Красимир Кацаров, Тодор Щонов, Стоян Памуков, Невена Цанева, Асен Лозанов

Руският режисьор Юрий Погребничко е художествен ръководител на Московския театър „Около дома на Станиславски”, основан от самия него през 1988 г. и един от утвърдените режисьори на руската сцена. Театралната му кариера започва с приемането в ЛГИТМиК (Ленинградска държавен институт за театър музика и кино) при Роза Сирота, съдружничка на легендарния Товстоногов. След завършването си Погребничко работи известно време с Юрий Любимов и Театъра на Таганка, като актьор и като режисьор, след което и в други театри. Многообразният му и дълъг творчески път включва множество постановки по неговите любими автори – Вампилов, Островски, Чехов и др. Погребничко не просто „поставя” представления, той по-скоро се занимава със създаването на собствено театрално пространство, свой сценичен свят и актьорска школа. Негови спектакли са показвани на множество чуждестранни сцени във Франция, Белгия, Швейцария, Канада, САЩ, Дания, Холандия и др. По повод „Женитба” на Гогол, първоначално поставена в театър „Около” под името „Когато творих си представях Пушкин…”, руският театровед Екатерина Салникова пише: „Самата природа на постановките на Погребничко е далеч от разсъдъчното, от рационалното конструиране. Мрежата от всевъзможни връзки изглежда стихийна – като нектролируемо движеща се рисунка.”

Българската постановка на „Женитба” изважда от строго руския контекст класическата комедия на Гогол, разиграваща по неповторим начин драматичния дуел между двата вечни страха в човешкия живот – страха от обвързването и страха от самотата. Гротесковите и карикатурни образи, множеството цитати и заигравания с легендарни имена на световния театър и драма, неочакваните гегове са само част от средствата в своеобразния стил на режисьора. Резултатът от неговата среща с талантливата трупа на бургаския театър и поканените гост-актьори е един от най-смешните спектакли за сезона, номиниран в две важни категории на наградите “Икар” на САБ – за режисура и за главна женска роля (Мария Сапунджиева).

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin