fbpx
2009 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 07 юни, 17.00 ч.
07 юни , 20.30 ч.
КАЛИГУЛА
FACEBOOK
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „СТОЯН БЪЧВАРОВ” - ВАРНА, LA ROSE DES VENTS – SCЕNE NATIONALE LILLE MЕTROPOLE – VILLENEUVE D'ASCQ, ФРАНЦИЯ

КАЛИГУЛА

от Албер Камю
сценична версия и постановка: Явор Гърдев
превод: Наташа Колевска-Куртева
сценография и костюми: Никола Тороманов
авторска музика: Калин Николов
хореография: Виолета Витанова, Станислав Генадиев / Kinesthetic Project

част и от Програма „Шоукейс“

участват:
Димо Алексиев, Даниела Викторова, Стоян Радев, Никола Мутафов, Михаил Мутафов, Симеон Лютаков, Владислав Виолинов, Пламен Димитров, Гергана Христова, Росица Дичева, Гергана Арнаудова

Явор Гърдев е от режисьорите, които задават облика на съвременния български театър. Той създава както театрални постановки, така и интердисциплинарни проекти – видео и арт пърформанси, радиопиеси, а през 2008 г. прави и кино-дебют с нео-ноар филма „Дзифт”, който печели национални и международни награди. Темата за политическата власт, нейните основания и ефекти върху човека, който я притежава, както и върху обществото, е от водещите в неговата работа. Тя се отличава с радикални, неконвенционални решения, в които театралното пространство и композирането на отношенията между сцена и публика са ключови и са реализират най-често в сътрудничество със сценографа Никола Тороманов. Така е и в най-новата му постановка – „Калигула”, копродукция между ДТ „Стоян Бъчваров” – Варна, където Явор Гърдев редовно поставя през последните години, и театъра в Лил La Rose Des Vents.

Провокативната пиеса на френския писател и драматург Албер Камю се базира на бурните години на управление на Древен Рим от легедарния тиранин Калигула. Написана през 1938 г., пиесата днес се разглежда като един от емблематичните текстове на екзистенциализма в театъра. За Явор Гърдев управлението на ексцентричния и жесток император е историята на едно „свръхсамоубийство”, в което човешкият живот се превръща в произведение на изкуството. Спектакълът впечатляващо съчетава силен драматизъм с визуална и физическа пластичност, като превръща сцената във форум на отчаяна и същевременно иронична, политическа и екзистенциална дискусия.
„Да правиш съзнателно покушение срещу системата, когато си глава на системата. Да се утвърждаваш чрез самоунищожение. Да доказваш чрез противоречие. Да осмисляш чрез обезсмисляне. Това е екзистенциален пънк!”
Явор Гърдев

Награда „Икар” 2009 на САБ за сценография

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin