fbpx
2023 | Дигитално издание | 17 юни, 19:00 ч.
КРАЛ ЮБЮ
FACEBOOK
„Чийк бай джаул“ – Обединеното кралство

КРАЛ ЮБЮ

от Алфред Жари

Режисьор: Деклан Донелан

Сценограф: Ник Ормерод

Асоцииран режисьор: Микеланджело Марчезе

Сценично движение: Джейн Гибсън

Асистент-режисьор: Бертран Леска

Консултант костюми: Ейнджи Бърнс

Художествено осветление: Паскал Ноел

Композитор и звуков дизайнер: Дави Сладек, с допълнителна музика от Пади Кънийн

Видео дизайн: Беноа Симон и Куентин Вижи

Гласова техника: Валери Безансон

Сценичен бой: Франсоа Ростен

Осветление и видео: Винсент Габриел

Музиката към продукцията е лицензирана с разрешението на Warner Bros Music, Франция

 

участват:
Ксавие Боафие, Камий Кайол, Венсан дьо Буард, Кристоф Грегоар, Сесил Летерм, Силвен Левит

Продукция на „Чийк бай джаул“ в копродукция с Барбикан, Лондон, Национален театър Les Gémeaux/Sceaux и La Comédie de Béthune – Национален театрален център на Нор-Па-дьо-Кале.

Филмовият запис на „Крал Юбю“ първоначално е представен в рамките на Lincoln Center Festival 2015 и се излъчва в България с любезното съгласие на Digital Theatre+.

„Чийк бай джаул“ е международна театрална компания, основана през 1981 г. в Лондон от театралния режисьор Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод. Тя постига световна популярност и признание със своите проницателни съвременни сценични интерпретации на класическата и модерната драматургия. По повод гостуването в София на продукцията им „Животът е сън“ в рамките на Световен театър в София, представяме по-ранна постановка на реномираната трупа, високо оценена от критиката и публиката – „Крал Юбю“ от Алфред Жари, чиято премиера е през 2013 г. в Париж.

През 2007 г. големият театрален режисьор Питър Брук поканва Деклан Донелан и Ник Ормерод да сформират група от актьори, с които да поставят в неговия парижки театър „Буф дьо Нор“ класическата трагедия „Андромаха“ от Жан Расин. След международния триумф на тази продукция, представена и в България през 2008, „Чийк бай джаул“ решава да продължи да  работи с част от същите актьори и върху легендарната комедия „Крал Юбю“ (1896), с която френският символист Алфред Жари пародира сериозността на великите трагедии на Шекспир и техните обсебени от властта герои като Макбет и Крал Лир.

Струящата от пиесата на Жари сурова енергия предлага вълнуваща отправна точка за компанията при извеждането на необикновената фигура на Юбю на сцената.

„Жари казва, че „Крал Юбю“ е за неговия стар учител, когото той мразел и когото със своите съученици подигравателно наричали „Юбю“. Колкото повече четяхме пиесата с Ник, толкова повече ни правеше впечатление, че в нея не става въпрос за една гротескна фигура, а за две – като своеобразен диптих тук ставаше дума за него и нея.  За един алхимик това са кралят и кралицата, а за всеки друг са майката и таткото. Накрая се получи нещо като триъгълник – в хода на репетициите пред нас изплува образът на едно разпадащо се семейство: Майка Юбю, Татко Юбю и техният син, самият Жари. Нашият спектакъл по „Крал Юбю“ до голяма степен проследява субективните преживявания на този тийнейджър и скача между два свята – от привидно благонравния буржоазен френски апартамент в касапницата от света на Юбю.“ Деклан Донелан за BBC Arts

Награда на театралната критика 2015 в Каталония

На френски език със субтитри на български и английски.

Излъчването на видео запис на спектакъла e със свободен достъп за 72 часа от 17 юни, 19:00 ч. до 20 юни, 19:00 ч. на viafest.org.

Излъчването се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант 2022“.

продължителност: 110 мин.

ГАЛЕРИЯ

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin