2019 | Основна програма - Международна селекция Драматичен театър - Сцена филиал | 04 юни, 19:30 ч.
МАКБЕТ
FACEBOOK
TWITTER
Компания „Театроперсона“ | Театро Сардиния – Италия

МАКБЕТ

от Алесандро Сера

по „Макбет“ от Уилям Шекспир

режисура, сценична среда, осветление и костюми: Алесандро Серра

превод на сардински и езиков консултант: Джовани Карони

консултант сценично движение: Киара Микелини

звукови каменни скулптури: Пинучо Шола

звукова композиция с: Марчелино Гарау

С подкрепата на фондация Пинучо Шола и CEDAC Sardegn.

участват:
Фулвио Аколи, Андреа Бартоломео, Леонардо Капуано, Андреа Карони, Джовани Карони, Маурицио Джордо, Стефано Мереу, Феличе Монтервино

Необичаен и оригинален сценичен прочит на класическата трагедия от Уилям Шекспир. Спектакълът на Алесандро Серра пренася действието от шотландското кралство сред карнавалната култура и ритуалите на населението от италианския остров Сардиния. Вярно на духа на елизабетинския театър, всички роли в представлението са поверени на мъже. Оригиналният текст е преведен на сардински диалект, който зазвучава като музика и звук, идващ сякаш от други времена и от дълбините на човешкия опит. С изключителна прецизност той работи с въздействащата сила на жеста, образа, гласа, към които прибавя и звуци от природните стихии, опитомени от човека.

Спектакълът получава много висока оценка от страна на публиката и критиката в Италия. Отличен е с престижната награда „Юбю“ 2017 за най-добро представление и Наградата на Асоциацията на италианските театрални критици. Представя се успешно на различни международни форуми, като на фестивала „МЕСС“ в Босна и Херцеговина печели Златен лавров венец за режисура.

Алесандро Серра започва театралната си кариера със сценични адаптации на филмите на Ингмар Бергман. Изучава бойни изкуства и актьорско майсторство, следвайки методите на Йежи Гротовски и Всеволод Мейерхолд, които поставят акцент върху физическото действие и работата с гласа. Завършва „Театрални изследвания“ в Римския университет „Ла сапиенца“ с дисертация върху драматургията на образа. През 1999 г. основава компанията „Театроперсона“ и с нея създава свои представления, в които приема ролята на автор, режисьор, сценограф и костюмограф. Спектаклите на „Театроперсона“ са представяни многократно в Италия и по света – Франция, Швейцария, Русия, Полша, Корея и др. , като тази година им предстои престижно участие на Венецианското биенале за театър.

Със субтитри на български и английски език.

Гостуването на спектакъла се осъществява с подкрепата на Италианския културен институт в София.

Цени на билети: 15, 12, 10 лв. продължителност: 90 мин.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Alessandro Serra

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin