fbpx
2008 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Сцена филиал | 10 юни, 18.30 ч.
МАКБЕТ
FACEBOOK
РДТ „НИКОЛАЙ ХАЙТОВ” – СМОЛЯН

МАКБЕТ

от Уилям Шекспир
режисьор Диана Добрева
сценография и костюми Николина Богданова и Диана Добрева

участват:
Любен Чаталов, Емилия Ованесян, Адриан Петров, Асен Левов, Венелин Методиев, Борислава Костадинова, Валентин Папурков, Владимир Йосифов, Десислава Тодорова, Димитър Симитчийски, Искра Йосифова, Иван Пасков, Миряна Найденова, Николай Пашов, Румен Бечев, Тонка Пашова, Юлиян Балахуров, Татяна Станчева, Мариан Горчев

Диана Добрева завършва Актьорско майсторство в Театрален колеж „Любен Гройс”. Участва в спектакли и ателиета на Театрална работилница Сфумато. Филмовите й роли в „Маймуни през зимата” и „Пазачът на мъртвите” й донасят награда „Златна роза”.

Режисьорският й дебют е камерният спектакъл MEDEA по авторски колаж от текстове върху мита за Медея. Той привлича вниманието с експресивната визуална стилистика и донася на Диана Добрева номинация за наградата ИКАР на САБ за дебют и наградата Аскеер 2007 за изгряваща звезда.

Вторият си режисьорски опит Диана Добрева реализира на голяма сцена с кървавата шекспирова трагедия за властта „Макбет”. Тя е съчетана с откъси от поезията на поета-експресионист Гео Милев, характерна с агресивната си образност и фаталистично усещане за хода на историята. Спектакълът е фокусиран върху силите на стремежа към власт, представени като жестока битка между Доброто и Злото в човека. Фрагментарният сценарий е облечен в експресивна сценична визия. След дълго отсъствие от театралната сцена, в ролята на Макбет влиза известният филмов актьор Любен Чаталов.

Този спектакъл е част от вечния опит на човека като творец и потърпевш да разсъждава по изначално неразешимия ребус. Защо се стремим към власт,
когато знаем, че пътят към нея е начертан от омраза, завист и зло!

Диана Добрева

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin