fbpx
2008 | Основна програма - Българска селекция Държавен куклен театър – Варна | 08 юни, 18.00 ч.
09 юни , 18.30 ч.
МАЛКА ПИЕСА ЗА ДЕТСКА СТАЯ
FACEBOOK
ТЕАТЪР 199 „ВАЛЕНТИН СТОЙЧЕВ”

МАЛКА ПИЕСА ЗА ДЕТСКА СТАЯ

от Яна Борисова
постановка: Галин Стоев
художник: Юлиян Табаков
хореограф: Алфредо Торес

участват:
Радена Вълканова, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Стилиян Стоянов


Част от Програма „Шоукейс“

Четирима приятели се събират ведъж в месеца да играят на енигматична игра, която са измислили още в училище. Сега те са професионално успели – писателка, адвокат, актьор, собственичка на бар, но в играта намират единственото сигурно пространство в живота си. Интригата се заплита, когато един от приятелите съобщава, че е решил да се ожени и всичко е застрашено да се промени.

„Малка пиеса за детска стая“ е драматургичен дебют на Яна Борисова. Открит е чрез конкурса на Театър 199 за камерна пиеса от 2007, на който печели първа награда. Следват наградите за драматургия „Икар“ 2008 на САБ и „Аскеер“ 2008. След сценично четене на текста на международния фестивал за съвременно драматургично писане Corps de textes в Руан, Франция, той е публикуван на френски език от престижното издателство Les editions theatrales. „Малка пиеса за детска стая“ ще бъде представен с четене и на фестивала в Авиньон 2008.

Специално за постановката в Театър 199 в България се връща Галин Стоев, който в последните години работи предимно в Белгия и Франция. В Лиеж основава компания Fingerprint, с която е включен през 2007 в официалната програма на фестивала в Авиньон със спектакъла „Битие 2“ по Иван Вирипаев, а в Париж поставя в Комеди Франсез.

Пиесата се занимава по много чувствен начин с въпроса за съвременното поколение и интимността. В пост-комунистическия контекст вниманието е съсредоточено върху усещането за загуба и липса на посока на цяло едно поколение, израснало във вакуума между две епохи – на комунистическия режим и на либералната реалност. Вътрешната раздвоеност е основна черта на много хора на моята възраст. Яна успява да говори за това с много хумор и нежност…
Галин Стоев

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin