fbpx
2023 | Дигитално издание | 20 юни, 19:00 ч.
МИРИС НА ЧОВЕК
FACEBOOK
Театър Мадач – Будапеща, Унгария

МИРИС НА ЧОВЕК

Драматизирана адаптация на едноименния роман от Ерньо Сеп

Автор: Ерньо Сеп

Режисьор: Мария Харанги

Сърежисьор: Дьорд Палош

Драматург: Дьозьо Ференц

Композитор: Жигмонд Лазар

Сценограф: Гергей Ромвари

Костюми: Еникьо Карпати

Оператор и монтаж: Дьорд Палош

Сценичен дизайн: Жужа Томпаи

Асистенти: Ева Кучера, Петра Шалак

Участват: Йожеф Дябронка, Естер Бала, Тамаш Дунаи, Ищван Филар, Ева Керекеш, Жолт Ласло, Кати Лазар, Илдико Тот

Ерньо Сеп (1884–1953) е изтъкнат унгарски поет, романист, драматург и журналист от еврейски произход. Неговият сложен живот и дълбока поезия са съживени в новата театрално-филмова адаптация на драматурга Дьозьо Ференц по романа на автора „Мирис на човек“ – разтърсващ, лиричен разказ за двайсет съдбовни дни, в който с историческа достоверност и художествено майсторство се описва една нечовешка епоха.

През есента на 1944 г. 60-годишният Ерньо Сеп, заедно с други евреи, е призован за принудителен труд. Преди това той е бил изгонен от хотела на остров Маргит, Будапеща, който е бил негов дом в продължение на 33 години, и е бил интерниран в сграда, белязана с жълтата звезда на улица Пожони. След три седмици успява да се освободи, благодарение на защитен пропуск от Шведското посолство.

В „Мирис на човек“ авторът разказва като в дневник за дългите преходи, за нощите, прекарани по спортни стадиони и тухлени заводи, за жестокостите и хладнокръвните убийства от страна на гардовете на унгарската фашистка Партия на кръстосаните стрели. Те извършвали методични актове на терор спрямо евреите, отнемайки им всякакво човешко достойнство, но и самите изтезатели губели своята човечност. И все пак гласът на Ерньо Сеп остава изтънчен и спонтанен. Той разказва за своите премеждия със съпричастност и иронична дистанция. Изреченията в „Мирис на човек“ излъчват аурата на едно човечество, изправено пред трагедия, и това ги  прави толкова вълнуващи. Драматизацията включва и стихотворения и шансони от творчеството на Ерньо Сеп

За филмово-театралните продукции на Театър Мадач, Будапеща.

По време на ковид пандемията един от водещите унгарски репертоарни театри „Мадач“ започва да заснема театрални спектакли, като превръща театралното си пространство в пълноценно телевизионно студио. От 2022 г. театърът се фокусира върху създаването на поредица от филмирани спектакли за излъчване онлайн в програмата „Madách SzínpadON”, посветени на живота на международно признати унгарски личности от света на литературата.

На унгарски език със субтитри на български.

Продукцията не се препоръчва за лица под 12 години.

Излъчването на продукцията е достъпно за 72 часа от 20 юни, 19:00 ч. до 23 юни, 19:00 ч. на viafest.org.

С подкрепата на Унгарския културен институт в София.

продължителност: 60 мин.

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin