fbpx
2006 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Сцена филиал | 07 юни, 19.00 ч.
НА ХУБАВИЯ СИН ДУНАВ
FACEBOOK
TWITTER
ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР – ЛОВЕЧ

НА ХУБАВИЯ СИН ДУНАВ

автор: Душан Ковачевич

постановка: Бина Харалампиева
х
удожник: Георги Мирчев

участват:
Ленко Гурков, Ралица Ковачева, Слава Георгиева, Христо Мутафчиев, Цвятко Стоилов, Софрони Рацов, Стефан Петков

Душан Ковачевич е сред най-прочутите съвременни сръбски драматурзи, придобил международна слава със своите филмови и телевизионни сценарии, най-известният от които е за филма на Емир Кустурица “Ъндърграунд”. Пиесите му са многократно поставяни на българска сцена. Те предават уникалното за региона усещане за прехода, в което се смесват “балканско” чувство за хумор и драматизъм.

“На хубавия син Дунав” е сред най-новите му пиеси, чието оригинално заглавие е “Д-р Шустър”. В нея е изобразен конфликтът между поколения, манталитети и ценности. Един благ и хуманно настроен човек – д-р Рос, се сблъсква в годините на своята старост с насилието – едновременно физическо и емоционално. Неговият свят е преобърнат из основи. В живота му безцеремонно нахлуват хора, чиято нравствена неграмотност буди смях и недоумение. Едно динамично и представление, което прозвучава като комична и противоречива хроника на съвремието.

Постановката на ДТ-Ловеч е първата сценична реализация на пиесата в България. Режисьорът Бина Харалампиева е сред утвърдените имена в българския театър. Те е от дълги и години директор на софийския МГТ “Зад канала”.

Номинации “Икар” 2006 за майсторско техническо осъществяване

Това е пиеса, която ме подлуди още при първия прочит… Тя говори за най-важните неща в живота ни сега – едно време, в което всичко се променя, за нещата, които ни плашат.
Бина Харалампиева, режисьор

Една “черна комедия”, която вкарва картина на 90-те години и днес тук, по нашите земи, в умело измислена рамка на динамичен и естетизиран сценичен разказ за налагащата се промяна в мисленето.
Богдана Костуркова, в-к “Литературен вестник”

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin