fbpx
2016 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 10 юни, 19.00 – 22.00 (с антракт) ч.
НОЩТА НА 16-ТИ ЯНУАРИ
FACEBOOK
ТЕАТЪР „СОФИЯ“

НОЩТА НА 16-ТИ ЯНУАРИ

от Айн Ранд
превод: Златна Костова
режисьор: Пламен Марков
сценография и костюми: Мира Каланова
композитор: Калин Николов
участват: Николай Антонов, Юлиян Рачков, Николай Върбанов,  Мила Банчева, Лора Мутишева, Силвия Петкова, Лилия Маравиля, Дария Симеонова, Михаил Милчев, Росен Белов, Пламен  Манасиев, Петя Силянова, Симона Халачева, Ивайло Герасков, Юли Малинов,  Антон Григоров 

„Нощта на 16-ти януари“ е първата пиеса, която се поставя в България, на иначе добре познатата със своите романи и трактати американска писателка и философ Айн Ранд („Идеал“, „Изворът“, „Атлас изправи рамене“). Тя формулира идеите на обективизма, или „философия за живеене на земята“. Именно те са поставени на необичаен диспут в това представление, а от реакциите на зрителите зависи неговият финал. Нюйоркска съдебна зала през 30-те години. Секретарката Карън Андре е обвинена в убийството на нейния началник, а както се оказва и любовник. Но около смъртния случай има много неизяснени въпроси. В хода на делото изскачат тайни, задкулисни игри, интриги, любов и жажда за власт. И тук идва основната провокация – в ролята на съдебни заседатели чрез жребий влизат представители на публиката. Именно те трябва да решат докъде се простират границите и правата на отделната личност в отстояване на правото й на щастие. „Ние ще опитаме да дадем възможност публиката да се сблъска челно с идеите на Айн Ранд, като я преоткрие. Така се надяваме да се доближим до истинска дискусия“, заявява своето намерение режисьорът Пламен Марков и го реализира с помощта на силен и убедителен актьорски състав.

Пламен Марков е режисьор с утвърдено място в българския театър, професор по „Актьорство и режисура за драматичен театър” в НАТФИЗ. Поставя както в мащабни и епически форми по исторически сюжети и източници („Попове и вещици” – авторски спектакъл по възрожденски текстове, „Зидарите и попа” и др.), така и камерни психологически нюансирани представления с интерес към модерната и съвременна драматургия („Бившата Мис на малкия град” от М. Макдона, „Арт” от Ясмина Реза и др.).

Номинация „Аскеер“ 2016 за поддържаща женска роля на Петя Силянова и Награда за сценография на Мира Каланова.

Цени на билети: 18/15/12/10 лв.

ГАЛЕРИЯ    Фотографии: Симон Варсано

  • За Медии:

    FACEBOOK
    WordPress Lightbox Plugin