fbpx
2009 | Основна програма - Българска селекция Драматичен театър - Основна сцена | 08 юни, 20.00 ч.
ОООО СЪНЯТ НА ГОГОЛ
FACEBOOK
ТЕАТРАЛНА РАБОТИЛНИЦА „СФУМАТО”

ОООО СЪНЯТ НА ГОГОЛ

по „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка и неговата леля”, „Женитба”, „Записки на лудия” от Н. В. Гогол
сценарий и постановка: Маргарита Младенова и Иван Добчев
сценография и костюми: Даниела Олег Ляхова

участват:
Снежина Петрова, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Елена Димитрова, Христо Петков, Цветан Алексиев, Огнян Голев и Антонио Димитриевски

Режисьорите Маргарита Младенова и Иван Добчев създават Театрална работилница „Сфумато” през 1989 г. като територия за театрални търсения и изследвания. През годините те се утвърждават като водещ в естетическо отношение творчески екип, носител на национални награди и високо международно признание.
Работата им протича в програми по теми (като „Архетипи”, „Митове” и др.) или върху творчеството на отделни автори, най-вече ключови представители на европейския модернизъм – Достоевски, Чехов, Стриндберг и др. Всеки техен спектакъл се подготвя в рамките на ателиета с актьори и представлява изследователско навлизане в поетиката на темата или автора.

Така и „ОООО Сънят на Гогол” не е просто спектакъл по Гогол по повод 200-годишнита от неговото рождение. А поредната експедиция, която ТР „Сфумато” предприема във фикционалния свят на автора. В нея са събрани заедно сюжети и мотиви от четири произведения на руския класик: повестите „Невски проспект”, „Иван Фьодорович Шпонка и неговата леля” и „Записки на лудия”, както и комедията „Женитба”, като заглавието е заимствано от един от псевдонимите на автора. Те са обединени като парчета от общ сън, в който се привиждат фантасмагоричните герои на Гогол в тяхното балаганно и ексцентрично съществуване. Получава се причудлив свят между фантастичното и гротеската с експресивни актьорски изпълнения, визуални и музикални внушения.

„Геният на Гогол освобождава интуицията ни за парадоксални, фантасмагорични прозрения, по-истинни от правата логика.”
Маргарита Младенова и Иван Добчев

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin