fbpx
2023 | Шоукейс ReBonkers | 05 юни, 15:00 ч.
06 юни , 15:00 ч.
ПЕРИПАТЕТИК
FACEBOOK
Венелин Шурелов

ПЕРИПАТЕТИК

5 и 6 юни 15:00 – 20:00

Венелин Шурелов / Subhuman Theatre

ПЕРИПАТЕТИК

Кинетична инсталация,  2018

6 юни     21:30 –  22:00

ПЕРИПАТЕТИК В АКЦИЯ

Пърформанс на Венелин Шурелов

Метална ферма с електромотор задвижва в непрестанен цикъл антропоморфна фигура, хибрид между човек и животно. Фигурата изглежда потопена наполовина в черна течност, петролен продукт. „Перипатетик“ е протагонист в един съзерцателен камерен пърформанс. Той е елемент от автоматизиран механизъм, който частично носи романтичната аура на ходещите поети, но и идеята за зависимостта от природните ресурси, уязвимостта от екологични катаклизми, обсесията към суровини, жаждата за петрол.  В тази система всеки елемент е действащо лице, зависимо от останалите.

Представянето на инсталацията ще приключи с пърформанс на Венелин Шурелов, създаден специално за контекста на фестивала.

Венелин Шурéлов е сред водещите сценографи и визуални артисти в България. Съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“ в Националната художествена академия. Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за дигитално изкуство, който се провежда в София от 2009 г. Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и групови изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

Текст на пърформанса „Перипатетик:: доку-моку инцидент“

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin