2007 | Основна програма - Международна селекция Драматичен театър - Основна сцена | 06 юни, 20.00 ч.
ПЕСЕНТА НА МАРГАРИТА
FACEBOOK
TWITTER
Компания Сенза Темпо – Барселона, Испания

ПЕСЕНТА НА МАРГАРИТА

артистичен директор: Инес Боса
асистент – драматург: Пабло Леи
асистент- хореограф: Емили Гутиерес
сценично пространство: Инес Боса, Лали Каноса
видео: Даниел Хартлауб, Кристиан Ридербергер, Алекс Зицман
светлинен дизайн: Куико Гутиерес
осветление: Йорди Лонгуерас
музика: Арво Парт, Банда Йоника, Евантиа Ребоутсика

участват:
Сара Англада, Алба Барал, Анна Бриансо, Вивиян де Мораес, Нел-ло- Небот, Мерседес Рекача

“Сенза Темпо” е основана през 1991 г. от хореографите Инес Боса и Карлос Майол. Критиката оценява продукциите им като “едни от най-новаторските и поетични творби на съвременната танцова сцена”. В тях те съчетават разнообразни театрални и танцови езици, обединени в своеобразна поетическа логика със сложна емоционалност, постоянна игра с ефекта на изненадата и провокативно чувство за хумор. Те не обещават да разказват история, а приканват зрителя да се остави на потока от образи и предизвиканите от тях асоциации.

“Песента на Маргарита” е най-новият им спектакъл – своеобразно “акробатично упражнение на паметта” с езика на съвременния танцов театър. Той носи нещо, което откриваме и във филмите на Педро Алмодовар, както и в пиесите на Фредерико Гарсия Лорка – поетични и чувствени образи, преливащи една в друга чувствителност и ирония, чувство за хумор и усещане за тъга. И в този спектакъл център е жената в историята на Испания. .

Разкривайки живота на четири жени от първата половина на ХХ век, чрез танц, думи, музика и образи танцьорите сглобяват разказ за историята на страната, видяна през очите на нейните жени. Мъжът присъства единствено като поетично отсъствие.

„На нас, жените на Испания, родени в края на ХХ в., ни бе даден ключът към свободата. В замяна на това ключът към паметта, който отваря вратата към необходимата приемственост между поколенията, ни бе отказан. Така предполагаемата ни свобода бе изградена върху мълчанието на нашите баби и майки, върху забравата, върху незнанието… Един ден утихналите им гласове се появяват в сън, картина, в песен, която натрапливо отново и отново се връща в съзнанието, във въпрос без отговор, в разкрита история…“
Инес Боса

със субтитри на български

Проектът е осъществен с подкрепата на:
Столична община

 

bulgariaairlogo_03     stolichna-obstina   institutocervantessofia depculturalogoesquerracolor

icub_300    inaemcolor-ext   logo-llull-2-tintas1

grec_300    lacaldera_300

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
TWITTER
WordPress Lightbox Plugin