fbpx
2005 | Основна програма - Международна селекция | 12 юни, 21.00 ч.
ПЕСНИ ЗА ЛАУРА
FACEBOOK
КРАЛСКИ ТЕАТЪР СТОКХОЛМ, ШВЕЦИЯ ХОР “РОМЕО И ЖУЛИЕТА”

ПЕСНИ ЗА ЛАУРА

сценарий и режисура: Беноа Малмберг
костюми: Барбро Хелзинг
лютня и перкусии: Пиер Нордал
виолончело: Лаури Антила

Театрален концерт по сонети на Петрарка с музика от италиански и френски композитори от XIV и XV в.

Основан през 1991 г. към Шведския кралски театър, хор “Ромео и Жулиета” постига международна репутация със стремежа си да съхранява и възстановява музикалното богатство на Ренесанса. Като театрализира композициите, хорът съживява Европейското културно наследство и го приближава към съвременния зрител.

Конкретният повод за теаралния концерт “Песни за Лаура” е 700-годишнина от рождението на незабравимия инталиански поет Франческо Петрарка, чествана през 2004 г. “Песни за Лаура” съчетава няколко сонета на Петрарка с текст от неговата “Triumphis mortis” – алегорична поема в шест части за любовта, целомъдрито, смъртта, славата, времето и вечността. Тя постига изключителни поетични образи като съня, в който Лаура се явява на Петрарка и признава, че винаги го е обичала, но се отказала от любовта им, за да спаси двамата. Стиховете на Петрарка са съпроводени с оригинална ренесансова музика, възстановена по ръкописи, открити във Ватикана.
Хорът е гастролирал в страни из цял свят и е носител на .награда на фондация “Ингмар Бергман” за изключителни постижения в областта на съхраняване на европейското културно наследство. .

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin