fbpx
2009 | Шоукейс Градска художествена галерия „Борис Георгиев” | 05 юни, 18.45 ч.
Поредица проекти – ДАЙТЕ ТУКА ХУБАВИЯ ЖИВОТ # 6 FUCK YOU Eu.ro.Pa!
FACEBOOK
TART PRODUKTION – ЩУТГАРТ, ГЕРМАНИЯ

Поредица проекти – ДАЙТЕ ТУКА ХУБАВИЯ ЖИВОТ # 6 FUCK YOU Eu.ro.Pa!

автор: Николета Есиненку

режисьор: Йохана Нидермюлер

концепция: Бернхард Ойстершулте/ Йохана Нидермюлер
сценография и костюми: Бернхард Ойстершулте
драматург: Андреас Вагнер / Национален театър Люксембург (TNL)

участват:
Снежина Петрова

Свободният театър TART Produktion, основан през 1999 г. от Бернхард Ойстершулте и Йохана Нидермюлер, е активен в областта на драматичния и музикалния театър и пърформанса. От 2007 г. TART Produktion работи по поредицата ДАЙТЕ ТУКА ХУБАВИЯ ЖИВОТ, която до този момент обхваща 5 театрални проекта. Шестият проект от тази серия е постановката „Fuck You, Eu.ro.Pa!” от Николета Есиненку, която се представя в Център за култура и дебат „Червената къща” – София, театър „Рампа” – Щутгарт и Национален театър Люксембург (TNL).
Николета Есиненку живее и работи в Кишинев, където завършва Театрознание в Университета на изкуствата, пише пиеси и в периода 2002-2005 г. работи в един от водещите театри «Йожен Йонеско». През 2003 г. получава стипендия от академията Schloss Solitude в Щутгарт (Германия), където написва FUCK YOU, Eu.ro.Pa! и Zuckerfrei („Без захар”). FUCK YOU, Eu.ro.Pa! е представена в Кишинев, Галац, Брашов, Клуж, Ню Йорк, Москва, Нанси, Канасава (Япония) и Жилина (Словакия) и през 2004г. е наградена с румънската театрална награда dramAcum. Издаването й в сборника на Румънския павильон на 51. Биенале във Венеция през 2005 г. предизвиква политически спор в Република Молдова и Румъния.
Монологичната пиеса тематизира конфликта на една „млада жена” с постсоциалистическата реалност, загубата на чувството за социализация и идентичност от времето на социализма („родина”), както и на детински наивните надежди, насочени към Европа, които носят обещанието за един по-добър живот. Тя се изпълнява от една от най-ярките български актриси – Снежина Петрова, самата тя в средата на трийсетте и живяла и в двете политически системи.
„Дали HEAD & SHOULDERS e добър? Другия път ще ти донеса американски сапун. На ЕЙВЪН. Чичо ми го донесе от Щатите.”
Из „FUCK YOU, Eu.ro.Pa!”

със съдействието на Център за култура и дебат „Червената къща” – София, театър „Рампа”  – Щутгарт и Национален театър Люксембург (TNL)

ГАЛЕРИЯ

FACEBOOK
WordPress Lightbox Plugin